Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Afscheid

Diep in en uitademen, even de ogen sluiten. Vandaag is het drie kwart jaar geleden dat het gevreesde telefoontje kwam. “Ma is positief getest op Corona.”

We wisten beiden al van te voren, dat als ze het zou krijgen, ze dit niet ging overleven. Daarvoor mankeerde ze te veel.

Ik heb de scenario’s met “wat te doen, als ...” al klaarliggen, om meteen te kunnen handelen, indien deze nachtmerrie realiteit zou worden.

Al jaren bel ik vrijwel dagelijks met ma, de enige manier om met haar in contact te blijven vanuit Zwitserland, naast meerdere lange (10 tot 14 dagen) bezoeken per jaar.

Ma is aan het dementeren en woont sinds een half jaar in een verzorgingshuis. Zelf snapte ze niet goed waarom dit nodig was, waarom ze haar huisje, buurt en buurtjes moest verlaten.

Maar het ging niet meer, ondanks dat drie maal daags de thuiszorg kwam en ondanks de enorm intensieve mantelzorg van mijn broer.

Nu wordt het een tot twee keer per dag bellen met de afdeling en met mijn broer. Ma is te zwak om te kunnen bellen, we kunnen hooguit even een paar woorden wisselen.

Op mijn verjaardag hebben ze geprobbeerd haar overeind te krijgen en in een stoel getakeld. Om longontsteking te voorkomen. Via haar I-pad kunnen we elkaar even zien en naar elkaar zwaaien.

Twee dagen later: “het gaat slechter met ma, de dokter komt zo.”

Vervangende huisarts, want het is vrijdagavond laat. Ze heeft longontsteking gekregen. Naar het ziekenhuis, waar ze niets meer voor haar kunnen doen, of haar rustig in haar eigen omgeving laten sterven? We kiezen voor het laatste, omdat we dit menswaardiger vinden.

Zaterdagochtend mijzelf meteen voor de reis naar Nederland laten testen en koffer gepakt. Deze zware reis moet ik alleen maken, mijn man behoort tot de risicogroep en we besluiten gezamenlijk dat het veel te gevaarlijk is voor hem. Een inenting laat zeker nog maanden op zich wachten.

Zondag in de middag de verlossende testuitslag: ik kan op pad. Tegen middernacht kom ik aan op mijn bestemming. Mijn broer haalt mij op van het station en we besluiten samen dat het beter is om mij naar mijn hotel te brengen en dat hij naar huis gaat om te slapen; ma lijkt stabiel en we weten niet wanneer we de kans op nachtrust nog zullen krijgen. Als ik naar bed ga, doe ik mijn hoortoestellen zoals altijd uit.

Gelukkig ben ik ‘s ochtends vroeg wakker en spring meteen uit bed bij het zien van de rij gemiste oproepen. Ma is in de nacht achteruit gegaan. De telefoontjes en het kloppen op de deur heb ik zonder hoortoestellen niet gehoord.

Ik ga meteen naar ma toe. Volledig in beschermend pak ga ik haar kamer binnen. Ze herkent mij eerst niet, door het pak en het masker. Als ik heel kort mijn masker naar beneden trek om haar mijn gezicht te laten zien en tegen haar praat, heeft ze tot mijn grote opluchting wel door dat ik het ben.

Ze is bang en onrustig, voelt dat haar einde nabij is. Maar we krijgen nog een paar uurtjes samen, voordat de morfine haar rust brengt. Mijn broer en ik waken verder die dag en de dag er na afwisselend bij haar, laten haar niet alleen.

Als het woensdagochtend weer mijn beurt is om te waken en ik bij haar ben, gaat alles plotseling heel snel. Mijn broer is even een boodschap doen en komt meteen terug. Binnen een half uur is het over.

Daar ligt ze dan. Stil, om nooit meer wakker te worden.

We blijven nog een uurtje rustig bij haar zitten, voordat we het uitvaartbedrijf bellen en er van alles op ons afkomt.

Een definitief afscheid, maar ik ben dankbaar dat ik er op tijd was en ter plaatse afscheid van haar heb kunnen nemen.

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.
© Renee Iseli - Smits op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel veel sterkte!
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig