Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Bent u ook zo blij met kinderfeesten?

Een week of drie voordat onze nationale knuffelheilige zijn verjaardag viert en het land splitst in voor- en tegenstanders, strompelen kinderen in delen van Nederland ‘s avonds rond ter nagedachtenis aan een andere heilige. Een Romein splitste zijn mantel om een doodvriezende stakker te helpen, de sukkel. Wedden dat hij achter zijn rug door zijn collega soldaatjes werd uitgelachen om die dommigheid? Waarschijnlijk was het zo’n type dat in het badhuis de zeep voor iedereen moest oppakken. Het is geen toeval dat hij later priester is geworden.
   Ik weet wanneer zijn feestje eraan komt, de weken in aanloop naar deze elf November wordt het namelijk rustiger in onze straat. De zeven ettertjes uit de buurt kijken wel uit, daar gaat je kans op snoep. Geen hondenpoep door de brievenbus, rotjes in de struiken of steen door de ruiten. Niemand die vanachter een geparkeerde auto schreeuwt: Stinkerd! als ik naar huis loop. Ja, van werken in een abattoir ruik je niet naar roosjes. Die kutkinderen krijgen wel boterhamworst en spek mee naar school, denken ze dat worst aan een boom groeit? Mijn kat hebben ze in februari neergeknuppeld en heb ik vier maart moeten laten inslapen. Gelukkig heb ik geen auto, maar de buren hebben noodgedwongen een lopende rekening bij de spuiterij.
  Zeven rotzakken terroriseren elfenhalve maand per jaar de buurt, en één keer lopen ze met hun lampionnetje de deuren af en kwelen hun huichelachtige bekkies schor. Kom maar op.

‘Heb je geen probleem dat je de nachtdienst alleen draait? Weet je het zeker?,’ vroeg mijn chef. 'Ik kan Rachid oproepen? Die neemt graag een uurtje extra. Rachid spaart voor de vakantie, hij kan de nachttoeslag goed gebruiken'.
   ‘Geen enkel probleem, die 81 afgekeurde varkenskadavers om half één en 750 dooie kippen rond kwart over drie kan ik prima in mijn eentje door de destructor draaien. Het is een rustige dienst. Jammer dat Henk zich niet lekker voelt, een buikgriepje is zo gekregen.’
   Zeker als het door het laxeermiddel komt dat ik aan het einde van de dienst vanmorgen door Henk zijn koffie deed. Morgen is mijn vaste collega weer als herboren. Vannacht mag ik in mijn uppie op de knoppen van de hakselaar drukken en de hijskraan bedienen, daarna rij ik de bakken met pulp naar de sterilisatietank. Kost mij geen enkele moeite.
   ‘Lukt mij prima alleen, chef!’

Vóór de eerste rit, de kleertjes in de wasmachine, tussen de eerste en tweede rit de boel in de droger. ‘s Morgens na het werk, een uurtje strijken. Twee zakken met kleding en één schoenenzak: hups op transport naar de kindertjes in Afrika, voor het goede doel is mijn hart open.
   Er passen drie knullen in mijn achterbak, het is proppen, met een tikje op de knieschijven moet het lukken. Op de grond tussen de voorstoelen en de achterbank kunnen er twee, netjes in een blauwe plastic zak. Ik kan maximaal twee keer rijden, bij de portier kan ik één keer zeggen dat ik mijn broodtrommel ben vergeten, een tweede keer valt op: zoveel brood eet ik niet in de nacht. Dat zijn tien ettertjes in totaal. Een marge van drie, naast de zeven die mee moeten. Rekening houden met collateral damage, noemen de Amerikanen dit. Het getuigt van een goede voorbereiding.
   Daar komen de eerste gegadigden, die gozer met dat kattengezicht, de pukkels met het gladde haar en bollemans met de sproeten. Het kattengezicht heeft aan iedere hand een kleuter. Volgens mij passen die twee netjes in een zak onder het dashboard bij de bijrijderstoel. Die kleuters zijn extra en gaat niet van het totaal af, een pre-emptive strike zou je dit kunnen noemen, over een jaar of vijf begint hun geëtter en dit gaat door tot ze het huis uit zijn. Ik bof maar met de bijvangst.
   De gang is afgeplakt alsof ik het plafond ga schilderen, met mijn slachtmes (18 centimeter, met ergogrip) en schort voor sta ik klaar.   

Ze beginnen te zingen.

© MC H op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.