Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Bobby komt eten

Bobby komt eten. Hij heeft er een beetje moeizaam mee ingestemd maar uiteindelijk gaf hij toe. Als Vlinder de deur opendoet ziet ze een elegante man in een zwart pak en hij heeft een bos bloemen in zijn hand. Voor je moeder zegt Bobby, Hij begroet haar moeder met rozen en voor Vlinder heeft hij chocola meegenomen. Ze gaan in de woonkamer zitten. ’Zeg Bob, jij werkt he? Wat doe je precies? ‘Ik ben automonteur,’ zegt Bobby. ‘Parttime, nu alweer twee jaar, ik kan het goed combineren met mijn studie maar ik heb er veel moeite mee om de beide dingen te combineren.’ Hij doet een arm om Vlinder heen. ‘En dit is mijn meisje.’ we zijn zeer gelukkig samen.’ Mevrouw Bergsma loopt naar een kast en pakt wat glazen. ‘Heb je soms zin in een biertje?’, dat lust hij wel. ‘En jij Vlin?’ ‘Een wijntje alsjeblieft en wanneer komt papa?’ ‘Die is even bij oom Hans die ziek is. Maar die komt zo.’ ‘Ik heb lekkere toastjes gekocht die ga ik even in de keuken halen.’ Als ze weg is slaat Bobby zijn armen om Vlinder heen. ‘Doe ik het goed Vlin?’

Vlinder glimlacht. ‘Ja ja Bob je scoort, bij mij deed je dat al.’ Hij geeft haar een zoen. ‘Oh en dat is Sprankie?’ Op de muur hangt een foto van een cavia. ‘Ja dat is mijn Sprankie die ik de trap op liet lopen tegen haar wil. En op een gegeven moment lukt het haar maar niet met plezier dat niet. Ze doet het met veel plezier maar ze heeft geen zin om het hele stuk te lopen. en dan hijgde ze het hele stuk door.’ Mevrouw Bergsma  komt terug met de drankjes, een cola en een biertje. Ze proosten. ‘Heeft Vlinder je het verhaal van de cavia vertelt?’ vraagt mevrouw Bergsma aan Bobby die bevestigend klinkt. Ja zegt Bobby, een leuk beest.’ ‘Ze is zeven jaar geworden, zegt mevrouw Bergsma trots, ’ik kon haar niet van haar afhouden.’ Ze beet iedereen behalve Vlinder, heel grappig’ ‘Heeft Vlinder het ook met jou over de pil gehad?’ vroeg mevrouw Vlinder?’ Ja dat heeft ze gedaan. En slik je die pil nog steeds?’ ‘Ja’ ‘En waarom gebruiken jullie geen condooms?’ Nu richt Bobby zich tot mevrouw Bergsma, ‘ik heb me laten testen,’ zegt hij en ik ben gewoon gezond en heb geen ziektes. ‘Wij vrijen liever zonder condooms omdat we echt van elkaar houden, vandaar.’ Mevrouw Bergsma knikt. ‘En jullie willen samen op vakantie gaan? Ik bedoel Vlinder is nog vrij jong.’ ‘Ik ben vijftien mam,’ sputtert Vlinder tegen en wij hebben serieuze plannen.’ ‘Ik vind het op zich geen probleem als jullie dat doen en ik vind het uitstekend dat Vlinder zichzelf seksueel beschermd maar ze moet wel tijd vrij blijven maken voor school en vriendinnen, trouwen kan altijd nog.’ . Maar we willen helemaal niet trouwen mama, we willen gewoon graag vaker samen zijn en misschien gaan we ooit wel samenwonen maar voorlopig nog niet’ ‘Wil je nog wat drinken Bobby? En neem gerust nog een toastje, over een half uurtje gaan we eten.’ ‘Mevrouw, zegt Bobby, ‘ik heb serieuze plannen met uw dochter en ik begrijp dat het ingrijpend is dat ze op deze leeftijd al verliefd is en een serieuze relatie wil maar ik beloof u dat ik goed voor haar zal zorgen, Vlin en ik hebben het goed samen.’ We hebben geen contract opgesteld maar we willen inderdaad samen op vakantie gaan. Met uw goedkeuring. ‘Mevrouw Bergsma knikt. ‘Ja ik vind jou een toffe jongen dus dat zit wel goed, zullen we nou maar eens van onderwerp veranderen?’ Waar willen jullie naartoe?’ ‘Ik heb een broer en die woont in Brussel, zegt Bobby,’ en hij heeft me al vaak uitgenodigd. Dus ik denk dat hij het leuk vindt om me te zien. Dus ik denk dat ik daar tijd voor spendeer. Heb ik zin in want ik heb vrienden die in Brussel wonen’ ‘En hoe komen jullie daar dan?’ ‘Ik heb een auto en die doet het nog heel erg goed, heeft al heel wat kilometertjes gereden dus dat zit wel goed.

’Dan wens ik jullie een fijne vakantie, zegt mevrouw Bergsma en geeft hem een aai over zijn bol. Bobby lacht. Het is goed zo!

© Ingrid Karstenx op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
23.12.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Lezenswaardig? Het volgende citaat spreekt boekdelen: 'Ja dat is mijn Sprankie die ik de trap op liet lopen tegen haar wil. En op een gegeven moment lukt het haar maar niet met plezier dat niet. Ze doet het met veel plezier maar ze heeft geen zin om het hele stuk te lopen. en (...)' Wat is het nou: wel plezier of juist geen plezier? Het lijkt jou geen klap te interesseren. Zo raak je mij al kwijt in de tweede alinea.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Karstenx 27.12.20
  je bent wel erg kritisch Hans maar goed ik zal er nog een keertje naar kijken, dank je wel voor je ffeedback!
  • W.J. (Hans) Villerius 31.12.20
   @Ingrid Prima.
  • Ingrid Karstenx 30.12.20
   @HansVillerius Hans, ik begrijp niet waarom jij zo aanvallend doet en ik heb geen zin meer in deze discussie, ik blijf me niet excuseren voor iets wat je niet aanstaat. Je kunt je beter richten op andere schrijvers. Kom op zeg, lighten up, je neemt je vak wel erg serieus! Groetjes en stop met deze discussie
  • W.J. (Hans) Villerius 29.12.20
   @HansVillerius Over slordig gesproken: (...) terwijl er nu toch (...)' moest natuurlijk zijn: terwijl je er nu toch.
  • W.J. (Hans) Villerius 29.12.20
   @Ingrid Allemachtig, heb je daar een heel boek over geschreven? En het is 'gewoon niet je beste'- deel je achteloos mee-, terwijl er nu toch weer opgewekt een lange passage uit publiceert. Waarom toch, meid? (In mijn vorige reactie staat trouwens niet, dat je speciaal mij te laag aanslaat. Het duidt er wel op, dat je vrij slordig leest/herleest, wat vermoedelijk ook voor je eigen teksten geldt.)
  • Ingrid Karstenx 28.12.20
   @HansVillerius ik weet niet precies wat jij bedoelt met dat ik je te laag zou aanslaan. Vlinder is gewoon niet mijn beste boek. Moet weer echt gaan schrijven maar zit even vast. Misschien wat schrijfkramp zoals dat zo chic heet. Heb jij daar nooit last van dan? VAn Bomans heb ik nog nooit iets gelezen en van REve ken ik alleen de avonden. Ach HAns, we zijn allemaal maar mensen met een gebrek. WEelterusten voor straks
  • W.J. (Hans) Villerius 28.12.20
   Ik zou ‘erg kritisch’ zijn jegens jou? Kom kom, dat valt wel mee, hoor: Je hebt me immers nog nooit tekeer horen gaan over de laffe smoesjes van Bomans, de abjecte opvattingen van Reve of de potsierlijke taalblunders van Heeresma! Volgens mij sla jij de doorsneelezer veel te laag aan.