Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De aanhouder wint!

Hoeveel ouders zullen op dit moment in zak en as zitten, omdat ze ontdekkingen hebben gedaan over hun kind die ze helemaal niet hadden willen doen? Bijvoorbeeld omdat hun kind niet mee kan komen in het onderwijs en steeds verder achterop raakt. En dat zij als ouders niet weten hoe zij bij moeten springen, omdat ze geen tijd, geen energie, niet voldoende taalbeheersing of onvoldoende lesvaardigheid hebben. Of simpelweg omdat hun intelligentie tekort schiet. Of nog erger: ouders die diep in de put zitten, omdat ze ontdekt hebben dat hun kind meegedaan heeft aan het vernielen en rellen in een van de vele steden?
 
Als ouder wil je trots zijn op je kind. Genieten van het feit dat je kroost het goed maakt en het goed doet. Op school, op de sportclub en bij leuke vriendjes. Je wilt dat je kind vol overgave ergens voor gaat en zonder terughoudendheid gelooft in alle dromen die nog uit moeten komen.
 
Ik moest hier aan denken toen ik aan het grasduinen was door de papieren en foto’s van mijn vader die vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleed. Ik kwam krantenknipsels tegen van hoe hij de landelijke pers haalde, omdat hij, als oudste Nederlander ooit, geslaagd was voor zijn brommerrijbewijs. Een hele prestatie als je weet dat mijn vader nooit een rijbewijs heeft gehad, maar op zijn 86ste koste wat kost op zijn Thomos wilde blijven rijden. Nou was mijn vader iemand die de kranten dagelijks helemaal uitploos. Maar desondanks was één belangrijk nieuwsbericht hem volledig ontgaan: de aankondiging dat je vóór een bepaalde datum het rijvaardigheidsbewijs voor de snorfiets op kon halen. Gewoon…zonder kosten en zonder verdere inspanning. Maar de artikelen hierover had hij niet gezien en de bewuste datum was inmiddels verstreken. “En zijn leeftijd was geen reden om coulant te zijn,” volgens een medewerker van het CBR. “Eerder het tegendeel”, zei de CBR-dame er venijnig achteraan.
 
Dus installeerde ik een laptop in een kamertje boven in het ouderlijk huis en zat ik wekenlang, avond aan avond, met mijn vader alle verkeersregels en proefexamens te oefenen. Overdag dook hij uren in de boeken om zich de theorie eigen te maken. Het geheugen was wat weerbarstig, maar van opgeven wilde hij niets weten. Een bevriend rijschoolhouder wilde ook nog wel behulpzaam zijn. En zo gebeurde het dat mijn vader na een uiterst intensieve studieperiode op examen mocht en in één keer slaagde. Twee fouten. De examinator was onder de indruk en wij nog veel meer.

Mijn vader die zelfs op zijn 86ste zijn dromen nog waar durfde te maken. Daar zouden de relschoppers van nu een voorbeeld aan kunnen nemen. Want frustratie, vermoeidheid, een onmogelijke opgave…? Het waren voor hem allemaal geen redenen om op te geven. Vechten – in positieve zin – voor wat je wilt bereiken en altijd doorgaan! Natuurlijk had mijn vader goede hulptroepen. Mijn moeder met haar eindeloze geduld. Ik als dochter die hem maar wat graag hielp bij het studeren en de lieve rijschoolhouder. Zulke stevige hulptroepen gun ik elk kind vandaag de dag, omdat je dan gezekerd bent en de meeste kans hebt om je doel te bereiken.
 
“De aanhouder wint”, was een van de gevleugelde uitspraken van mijn dappere vader. En ook ik weet inmiddels dat de aanhouder écht altijd wint. Echt altijd!
© Sylvia Schalken op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
13.02.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Wat een stoere vader heb je gehad Sylvia. Leuk om te lezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • sylvia schalken 14.02.21
    Leuk dat je het woord 'stoer' gebruikt. Eigenlijk was hij dat niet echt maar wel heel dapper en volhardend. Ik ben altijd heel trots op hem geweest. Dank voor je reactie.
    • Ingrid Karstenx 25.02.21
      mooie tekst, ik kan er ook niet tegen! Echt niet! Ik vind jouw tekst fantastisch en ik weet niet wat voor een vader jij hebt gehad maar hij komt wel goed over!
12.02.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met veel plezier gelezen. ik vraag me alleen af of het een kort verhaal is zoals hier de bedoeling is?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig