Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De dans van de zalige geesten

31 mei 1943

Mijn allerliefste,

Het sneeuwt in mei. Onze tulpen zijn veranderd in witte sneeuwklokjes en als ik naar buiten kijk zie ik enkele kinderen die verwoed proberen om sleetje te rijden, wat natuurlijk niet gaat omdat het vriest. Weten zij dat het oorlog is? Wat lijkt het me nu fijn om kind te zijn! Want dan hoefde ik je dit vreselijke nieuws niet te vertellen. Dan zong ik liedjes op school en kreeg ik een beker warme melk als ik thuiskwam. Zou ik opgeschrikt worden door het avondalarm? Had ik ook Duitse vriendjes? Ik ben geen kind en ik word steeds opgeschrikt door dat noodsignaal! 

Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf die vertroosten mij. Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij;
Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.

Ik blijf de tekst herhalen, de hele nacht door, want slapen doe ik allang niet meer. En als ik ook word opgepakt?
Mijn verdriet en wanhoop maken soms plaats voor razernij. Je vrouw is gek aan het worden, Samuel. Ik zit hier aan tafel in een peignoir die ik niet meer heb uitgedaan sinds dat vreselijke nieuws dat Barbara me kwam meedelen. Een betraande Barbara, en dat wil heel wat zeggen, want een sterkere vrouw heb ik zelden gezien. Even leek het alsof ik haar moest troosten in plaats van zij mij, want ik heb geen traan gelaten. Dat doe ik stilletjes als ik in mijn bedje lig en de uren tel.
Ik heb zo weinig kracht meer dat ik elke minuut naar mijn bed verlang. Barbara werd zelfs een beetje boos toen ik weigerde met haar mee te gaan.

Ze is er niet meer, Samuel. Sarah is dood, Samuel, zomaar neergeschoten op straat, weggevlogen als een gewonde vogel, Samuel!

Immers zullen mij het goede en de weldadigheid volgen al de dagen mijns levens; en ik zal in het huis des Heeren blijven in lengte van dagen.

Ik luister naar het geluid van de trams buiten, een eindeloze cadans van doffe klanken die pijn doen aan mijn oren.
Ik sluit mijn ogen en blijf gewoon zo een tijdje zitten.

Hij verkwikt mijn ziel; Hij leidt mij in het spoor der gerechtigheid, om Zijns Naams wil.

Samuel, ben je daar?

© Ingrid Karstenx op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
22.08.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel mooi, Ingrid. Al lezende bekroop mij het gevoel dat dit verhaal deel uitmaakt van een groter geheel. Uit de reactie van Janneke maak ik op dat dit inderdaad uit een boek van je komt.
De bijbelcitaten zijn zeer passend, al ben ikzelf niet gelovig. Dik vijf sterren.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.08.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Aangrijpend stuk over verlies en angst in de oorlog. Je taalgebruik is prachtig.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.08.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Wat schrijf je toch mooi Ingrid! Ik neem aan dat dit ook uit je boek is?
Nog mooier omdat je één van mijn lievelingspsalmen uit de Bijbel citeert, De Here is mijn herder...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.08.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik heb je tekst een paar keer moeten lezen om de relatie tussen de protagonisten door te hebben. Toch weet ik niet met zekerheid wie Sara is: de dochter van de vertelster en Samuel? Een heel positief punt vind ik de afwisseling van vertelling en tekst van de gebeden die de vertelster reciteert: een zeer goede vondst!
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 18.08.20
    Hoi Lieven, Sarah is de dochter van Samuel en de vertelster Micha was getrouwd met Samuel maar hij is in de oorlog omgekomen. Dank je wel voor je compliment! veel liefs van Ingrid