Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De dans van de zalige geesten

31 mei 1942
 
Mijn allerliefste,

Het sneeuwt in mei. Onze tulpen zijn veranderd in witte sneeuwklokjes en als ik naar buiten kijk zie ik enkele kinderen die verwoed proberen om sleetje te rijden, wat natuurlijk niet gaat omdat het zo hard vriest. Weten zij dat het oorlog is? Wat lijkt het me nu fijn om kind te zijn! Want dan hoefde ik je dit vreselijke nieuws niet hoeven te vertellen. Dan zong ik liedjes op school en kreeg ik een beker warme melk als ik uit school kwam. Zou ik opgeschrikt worden door het avondalarm? Had ik Duitse vriendjes?
 
Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf,
die vertroosten mij. Al ging ik ook in een dal van de schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij;
Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.
 
Ik blijf de tekst maar herhalen, de hele nacht door want slapen doe ik allang niet meer. En als ik ook opgepakt word?
Mijn verdriet en wanhoop maken soms plaats voor razernij. Je vrouw is gek aan het worden, Samuel. Ik zit hier aan tafel in een peignoir die ik niet meer heb uitgedaan sinds dat vreselijke nieuws dat Barbara me mee kwam delen. Een betraande Barbara en dat wil heel wat zeggen want een sterkere vrouw heb ik zelden gezien. Even leek het alsof ik haar moest troosten
in plaats van zij mij want ik heb geen traan gelaten, dat doe ik stilletjes als ik in mijn bedje lig en de uren tel.
Ik heb zo weinig kracht meer dat ik elke minuut naar mijn bed verlang. 
Ze is er niet meer Samuel. Sarah is dood Samuel, zomaar neergeschoten op straat, weggevlogen als een gewonde vogel Samuel!
En zo verlies ik twee mensen in één klap!
 
immers zullen mij het goede en de weldadigheid volgen al de dagen mijns levens; en ik zal in het huis des Heeren blijven in
lengte van dagen.


Ik luister naar het geluid van de trams buiten, een eindeloze cadans van felle klanken die pijn doen aan mijn oren.
Ik sluit mijn ogen en blijf gewoon zo een tijdje zitten.

Hij verkwikt mijn ziel; Hij leidt mij in het spoor der gerechtigheid, om Zijns Naams wil.
Samuel ben je daar?

© Ingrid Karstenx op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
23.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Jouw stukje roept goed de sfeer op die je er hebt willen inleggen. Jammer van de redactionele fouten. Een raad: publiceer niet onmiddellijk wat je geschreven hebt. Laat het 2 weken liggen zonder er naar te kijken. Neem het dan opnieuw ter hand, dan zal je de mogelijke fouten wel opmerken.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 24.12.21
    dank je wel Lieven! Je hebt wel gelijk! Ik heb het aangepast en hoop dat het nu beter loopt! Het boek bestaat al dus daar kan ik het niet aan passen maar ik leer wel elke dag wat meer! Ik schrijf snel en slordig! Dank je wel. Fijne dagen!
19.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Wat een indringend verhaal, Ingrid
Knap geschreven, let op de kleine foutjes, dan is het nog beter.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het is zeker een verhaal met potentie omwille van de sfeer die je creëert, maar ik word vanaf de eerste alinea wel al uit de sfeer gehaald door o.a. een zin die een beetje botst in mijn oren of zinnen waar (tenminste voor mij) komma's in ontbreken. Een zin uit de eerste alinea die voor mij wat botst: 'Want dan hoefde ik je dit vreselijke nieuws niet hoeven te vertellen.' In de zin die erop volgt lijkt me het woordje 'ik' te ontbreken (als ik uit school kwam). Een zin waarin voor mij een komma ontbreekt: 'Je vrouw is gek aan het worden Samuel'. Ik zou een komma zetten tussen de woorden 'worden' en 'Samuel'. Idem voor de zinnen die wat verder volgen en beginnen met 'Ze is er niet meer Samuel'. Geldt ook voor je allerlaatste zin. De zin 'En zo verliezen we twee mensen en één klap! (moet 'in één klap zijn): de keuze voor 'we' begrijp ik niet helemaal want met de tweede persoon naast Sarah bedoel je de verteller toch, niet? Dan verliezen alleen de degenen die blijven leven en niet ook de verteller zelf. Zin erna: immers moet met een hoofdletter. Meer naar het einde toe in de zin met 'cadans':doen doffe klanken wel pijn aan de oren? Misschien een ander bijvoeglijk naamwoord zoeken? Sommige zinnen zou ik ook korter maken of in twee kappen. Hier en daar zou ik een paar zinnen wegdoen omdat die afleiden van de essentie van je verhaal: in het begin bijvoorbeeld de bijzin met vriezen erin (is dat echt zo?) en bijvoorbeeld de zin dat Barbara wat boos was. Heel in het begin zeg je ook: dat zou ik je dit vreselijke nieuws niet hoeven te vertellen maar nergens in het verdere verhaal kom je te weten wie dat is (ofwel mis ik iets natuurlijk).
Maar op zich zit er wel veel sfeer in je verhaal, ook door de religieuze referenties. Maken het speciaal.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 19.12.21
    dank je wel Maryse, ik zal het verhaal doorlezen en veranderen maar dank je wel voor je sterren en een kus! Groetjes van Ingrid
19.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ingrid, ik wil met je delen wat er met mij gebeurt tijdens het lezen. Ik word in eerste instantie het verhaal ingezogen. De sfeer, de spanning, alles klopt. Vanaf 'mijn verdriet en wanhoop' sluipen er hier en daar wat taal en spelfoutjes in de tekst die mij helaas uit de sfeer halen. Super zonde wat mij betreft. Vandaar vier sterren.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig