Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

71 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

De stinkende vraag

Neusgaten open, neusgaten dicht, open, dicht, open, dicht. Leon móét het doen, de hele weg van school naar huis. Hij kijkt om zich heen. Gelukkig, niemand ziet het. ‘Raak die boom drie keer aan. Doe het, anders gebeurt er iets ergs met je vader. Doe het nu, anders is het jouw schuld.’ Leon voelt hoe zijn hand drie keer de bast van de boom aanraakt. Zijn schouders zakken, zijn ademhaling wordt rustiger.

Gisteravond kwam Leons vader zijn kamer binnen. ‘Hou je nog van mij?’ vroeg hij. De vraag stonk. ‘Ja,’ zei Leon. Eén keer had hij nee geantwoord, maar daarna moest hij niet alleen bomen, maar ook deurklinken, stoeppaaltjes en het stuur van zijn fiets drie keer aanraken. Hij wilde toch niet op zijn geweten hebben dat zijn vader zichzelf iets aan zou doen?

Het was beter om gewoon ja te zeggen. En hij hield ook van zijn vader. En zijn vader van hem. Vanochtend zaten er zelfs een briefje en een chocolaatje in zijn boterhambakje. Leon deed snel zijn boterhambakje dicht toen hij het zag, want van de juf mochten ze alleen gezond eten mee naar school nemen. Op weg naar de wc, pakte Leon het briefje. Leon, je bent mijn alles, stond er. Hij stopte het briefje in zijn borstzak en moest lachen. Vanmiddag zou hij zijn vader meteen vertellen dat hij hem nu ook op zijn hart droeg. Net zoals zijn vader met hem deed, door Leons gegraveerde foto aan zijn ketting te dragen.

Het werd gisteravond weer een lang gesprek. Zijn vader viel in herhaling vanwege de drank, Leon vanwege zijn niet-aflatende drang om zijn vader gelukkig te maken. ‘Hè, jongen, daar wil ik het helemaal niet met jou over hebben. Ik weet niet waarom ik het doe. Ik vind het gewoon lekker.’ De rimpel tussen zijn vaders wenkbrauwen werd dieper en zijn stem harder als Leon hem vroeg waarom hij zoveel dronk. Het gesprek eindigde zoals altijd: zijn vader zou nú, écht stoppen.
‘Als je je rot voelt, zeg het dan gewoon tegen mij. Dan hoef je niet te gaan drinken.’
‘Ga slapen jongen.’

Bij zijn huis aangekomen, loopt Leon achterom de tuin in. Hoewel hij koude handen heeft, voelt hij dat ze nat zijn. Hij raakt de deurklink van de achterdeur drie keer aan en gaat naar binnen.
De woonkamer is leeg. Op tafel ziet Leon zijn favoriete chocoladereep liggen. Hij rent naar boven en gooit de deur van zijn vaders slaapkamer open. Een slof komt onder het laken vandaan. Zijn vaders gezicht lijkt op een papieren vliegtuigje dat weer opengevouwen is. De geur is als: hou je nog van mij?

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De stinkende vraag"

28.04.21
Feedback:
Mooier kan een verhaal niet zijn.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig