Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

De trein der traagheid

 

1968, najaar. Een woelige studentenlente is verstomd al rommelt het nog in Leuven.

Van een welbekende vriendin vernam ik dat 'De trein der traagheid' van Johan Daisne Frans-Belgisch verfilmd werd met titel 'Un soir, un train'. In Antwerpen werd een studentenscene opgenomen, bestorming van een lijnbus met de twee hoofdpersonages aan boord. Je moet gaan, vond ze, zelf was ze niet vrij.

Een andere vriendin hapte toe. Twee autocars vertrokken vanuit Leuven met vrijwillig deelnemende studenten, klaar voor een ongewone barkoude herfstdag. Wij zaten in de eerste, altijd leuk voorop te zijn. Door een kleine aanrijding liep onze autocar vertraging op, de tweede stak ons voorbij met snuitentrekkende studenten. Eindelijk aangekomen waren de twee kleine studentenrollen al verdeeld, meisje en jongen. De rest moest gewoon, wild scanderen en op de lijnbus timmeren. Meisje en jongen stapten op de bus en werden daar in close-up gefilmd, pratend. Dat was het scenario en er was een eerste take genomen. De inhoud van onze autocar stapte naar de filmset en werd eerder verwijtend verwelkomd door de regisseur, André Delvaux. 

 Delvaux liet zijn blik op mij rusten en riep:' Ik wil haar'. De crew sputterde tegen, de eerste kende haar rol al en het was ijzig koud, niet verder vertragen. 'Ik wil haar' bleef Delvaux roepen. Wat geruzie en Delvaux bond in. 

 Even later een pauze en een groepje kwam wat verderop in gesprek met de Antwerpse politie die de rol van de Leuvense overnam voor de film. 'Mannen, als ge ons nodig hebt tegen onze Leuvense confraters, altijd bereid, hé, roep ons' 'En gij, mee betoogd?' 'Elke avond', zei ik. 'En hebben ze u kunnen pakken?' 'Nooit!'. 'Aha, knap'. 'Nog nooit handboeien gevoeld, hé'. En hij klikte mij vast aan het stuur van zijn 'camionette'. Sympathiek gelach alom, ik vond het ook grappig, komt Delvaux aangestapt. Met een sprekende blik op mijn geboeide hand, zegt hij wat hautain:' Juffrouw, als u er tijd voor hebt, we herbeginnen' en verdwijnt naar de set. De agent maakt me los en roept nog na: 'Vlug, de meester wacht op u'.

Lunch, een broodje met kaas aangeboden, of ham. Het wordt kaas. Een beker koffie, tegen de bittere kou. Nadien beslissen mijn vriendin en ik blokje om te wandelen, ook al tegen de starre kou. In de andere straat komt plots de lijnbus met de hoofdpersonages de hoek omgedraaid en onze richting uit. Bij het voorbijrijden strooit Yves Montand me een stralende glimlach toe en blaast een handkus in mijn richting. Bus rijdt voorbij en Anouk Aimée draait zich nog snel om en lacht naar me in kameraadschap: Mannen!

 Nu kent niemand hen nog, toen waren ze supersterren. Twee en een half jaar later, mijn haast fatale crash veroorzaakt door een dronken chauffeur. Mijn leven werd gehalveerd, met wat me resteerde bouwde ik opnieuw een totaal ander leven op. Ik haat mensen zonder zelfdiscipline en heb daar zo mijn redenen voor, me dunkt! 

© Helena Mattheyssens op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
26.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Exclusief verhaal, alsof je erbij stond.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig