Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

135 Hits

Publicatie op:
De verhuis.
Ze stond er een beetje moedeloos bij te kijken. 56 jaar had ze in haar vertrouwde huisje gewoond en nu dít. Een nieuw appartement, 2 hoog, in het centrum van de stad. Heel mooi en modern, daar niet van, maar zo licht en strak, en .... zo vreemd. 
Maar blijven in het ouderlijk huis bleek niet meer haalbaar voor moeder. Het lag té ver afgelegen, en boodschappen doen en onderhoud van woonst en tuin werd teveel. 
Ze is inmiddels 85 gepasseerd maar de tijd staat haar goed en ze houdt zich kranig. 
Ik had het met haar voorheen al eens besproken. De tranen in haar ogen. De krop in haar keel. Moeilijk. 
En zeker toen het woord " woonzorgcentrum " viel. Maar daar waren we geen van beide voor te vinden. 
Helaas, uitstel brengt geen oplossing en uiteindelijk hakten we de knoop door. Een verhuis drong zich op. Er was een gloednieuwe flat nog beschikbaar, perfect voor haar, en plots ging het snel. 
Ik sprak een vriend aan met een vrachtwagen en op een zaterdag zouden we dit klusje wel klaren. Enkel voor het hoognodige was plaats. 
Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het vaarwel van meubeltjes en huisraad zo hard kon zijn. 
" Dat kleine zilverkastje gaat toch wel mee? "
" Nee moeder,  dat gaan we hier laten wegens geen plaats. "
" En die grote ficus? Die heb ik ooit gekregen van tante Irma. 
Wat gaat er mee gebeuren? "
" Sorry moe, kan niet mee. "
En zo werden er een tiental schilderijtjes, borden, tassen en andere hebbedingetjes hartverscheurend achtergelaten. Aan ieder bezitje kleeft wel een verhaal doch helaas moest méér dan de halve inboedel blijven. 
Toen de opkoper kwam was moeder er gelukkig niet. 
De brave man verzamelde al dat hij bruikbaar achtte en de rest ging meedogenloos de container in. Het geschreeuw van haar 's zondags porcelein en het gehuil van die kristallen sierglazen bleef haar alzo bespaart. 
De nieuwe woonst had tal van voordelen maar was gewoon háár huis niet. Een groot raam met uitzicht op het marktplein. De supermarkt als buur. Een praktische keuken, mooi sanitair en instapdouche. 
De nieuwe lift was een pareltje en zelfs een kelder met bergruimte. 3 maal per week wordt er 's middags een maaltijd aan huis geleverd en om de week komt er dinsdags poetshulp een halve dag. 
We besloten ook om de lege woning maar zo snel mogelijk te verkopen en ik zette het online. Een jong koppel met guitige kleuters bood zich aan. 
Opgelucht merkte ik wel dat ze er een goed gevoel aan overhield na het bezoek van de kopers. Zeker toen er verteld werd dat haar vroegere slaapkamer dienst zal doen als kinderkamer. 
En, tot mijn tevredenheid, ging alles plots veel beter na de verkoop. De nieuwe flat leek plots méér vertrouwd en er werd niet meer gesproken over de oude schuur. 
Een oud gezegde luidt " het is moeilijk om een oude boom te verplaatsen. " Je kan het proberen maar het is dikwijls het begin van weinig goeds. 
Misschien blijkt dat toch niet te kloppen. Gelukkig maar. 
 
P.z.Wever.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De verhuis."

22.12.20
Feedback:
Het is vaak zo moeilijk voor oude mensen, om afscheid te moet nemen van hun vertrouwde omgeving. Maar fijn dat het toch goed is gekomen met haar en dat ze zich weer thuis voelt in haar nieuwe omgeving. Mooi geschreven, Pat.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig