1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  971 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

dorst

Publicatie op : 15-09-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

dorst

61 Hits.
Een paarse flikkering in zijn ogen. Dat is wat me direct opvalt. Ik had om twaalf uur  met hem afgesproken bij het Centraal Station in Amsterdam. Bloednerveus want als hij nou niet zou komen of als ze hem nou niet zou herkennen van de foto, hij zoals gewaarschuwd een seksmaniak zou zijn, of nog erger een misdadiger?

Bij de info staat  een man met lang grijs haar in een paardenstaart. Hij is ongeveer 1m80 lang en draagt een bruine hoed die met een zwart touwtje is vastgemaakt rond zijn gezicht. Hij steekt zijn hand uit.
‘Ik heb je direct herkend,’ lacht hij en laat een gaaf gebit zien.
’‘En dat komt niet,’ fluistert hij, ‘door die twee ontbrekende tandjes van je die hoe komt het ook alweer maar niet willen doorkomen?  Dat past wel met het beeld dat ik van je heb. Jij mooie dame uit Amstelveen, kom geef me een hand, wij gaan Amsterdam verkennen.’

Zijn vlotte manier van optreden verwart me. Had ik hem anders ingeschat? Hij loopt snel. En waar gaan ze naar toe? Eigenlijk kent ze Amsterdam helemaal niet zo goed zonder plattegrond. Maar daarover hoeft ze niet na te denken want  hij heeft kennelijk al een plannetje gemaakt.
‘Ik ken hier nog café’s waar gerookt mag worden,’ zegt hij als ze de Nieuwezijds inlopen.
‘Wat zeg je, anderhalf pakje per dag? Maar meisje toch, wil jij dan niet oud worden?’

Meisje. Net als in de mails. Zijn ogen zijn op mij gericht.
‘Je hebt inderdaad een lekker kontje, draag je ook wel eens een rokje? Misschien komen we wat leuks tegen, ik trakteer.’
Ik  kom er eindelijk tussen.
‘Dan lopen we nu de verkeerde kant op als je wilt shoppen.’
Dan staat hij even stil.
‘Ben je soms een beetje verlegen? Zal ik wat langzamer lopen?  Je hebt me verteld over je psychische diagnose,
hoewel ik nog steeds niet begrijp wat deze precies inhoudt, jij? Ik zeg altijd,’  – en hij raakt even haar voorhoofd aan –
‘wat belangrijk is wat er zich hier afspeelt. We zijn allemaal Boeddah’s, jij ook en we hebben allemaal die kracht om onszelf te helen dus jij ook.’

Ik kijk om me heen. Zijn ze soms beland in de Warmoesstraat? Was het opgezet spel? Weer die indringende blik.
‘Ik kom niet voor de hoeren hoor, ik wil gewoon een jointje roken en ik denk dat het jou ook wel wat kan ontspannen,  nee drank hoeft voor mij niet maar een sigaretje op zijn tijd mag wel.’

Het is druk in de straten. Zeker nu de kerstdagen in het verschiet komen. Toeristen, zakenmensen, winkelende echtparen, huilende kinderen, een rot stad vindt het ze het. Rust! Bomen! Dat wil ze.

Shoppen. Met mijn maat in een rokje? Ik weet niet wat ik nou precies van hem moest denken. Hij is zo vlug als een ratelslang en lijkt de stad erg goed te kennen.
’Ik heb zin om dat mooie koppie van jou een zoen te geven. Vind je dat erg?’
’Waarom ik? Je kent me helemaal niet.’
Hij slaat een arm om mijn schouder,
‘Waarom jij ? Het zijn van die zinloze vragen. Ieder mens is uniek, dat weet je toch wel? Dat koppie van jou met al die gangen en kronkels.Ik zou er graag een frisse wind doorheen laten waaien.’
Mijn adem stokt even.

‘Toen ik Dominique verloor dacht ik niet dat ik ooit nog eens een leuke vrouw zou ontmoeten. Afijn je kunt het allemaal lezen in  mijn boek ‘Bezinning’.Hij zwijgt even. ‘En ik geloof dat zelfs haar overlijden een reden had hoe wrang het ook was. Ze heeft me aangemoedigd om een andere weg in te slaan. Het zwerversbestaan te verlaten en na te gaan denken over mijn toekomst. En zo kwam ik in Den Haag terecht, hoewel ik zeker weet dat ik terugga naar Brussel. It’s my hometown.’
’Maar nu gaan we pret maken, jij en ik, het hoeft toch niet allemaal zo serieus de eerste keer?’
Hij wijst naar een café.
‘Zullen we?’

Overrompeld laat ik me meevoeren naar binnen. Het is geen grote ruimte. Wat me intrigeert is de enorme boekenkast aan de wand en het grote scherm met met beelden van natuurfilms. En dan hoor ik opeens de tune van Animal Planet waar ik zo dol op ben en voelt het toch een beetje vertrouwd.
Maar als ik een sigaret op wil steken staat er opeens een ober voor mijn neus.
‘Wij accepteren geen sigaretten hier,’  zegt hij een beetje kortaf.
Haar gesprekspartner neemt het heft in handen.

‘De dame wenst geen hasj te gebruiken beste man, mag ze dan geen enkel sigaretje opsteken?’
De ober is niet van zijn stuk te brengen.
‘We voeren een strikt beleid, u kunt rustig buiten een sigaretje opsteken als u dat wilt.’
Hij staat op.
‘Dan gaan we toch buiten zitten? Genoeg te zien dacht ik zo.’
Het is koud, zeer koud maar ik loop hem achterna. we namen plaats aan een tafeltje. Wat we willen drinken.
‘Ze hebben hier hele lekkere vruchtensappen,’ adviseert  hij.
‘Ben zelf niet zo’n koffiedrinker maar dat hebben ze natuurlijk ook.’

Ik kijk op mijn horloge. Ik ben doodmoe! Hij deed erg zijn best maar misschien net iets te veel.
Daar zat ik dan, in de Warmoesstraat, in de kou in een alternatief café. De koffieshop ‘De zoete inval’in Amstelveen is ver weg.
Dan voel ik zijn blik op mij.
‘Die kou verruimt je geest vind je niet? Wat doe jij eigenlijk de hele dag in Amstelveen, koffie drinken in het winkelcentrum?’
‘Amstelveen heeft ook een prachtige poel en een bos, ‘antwoord ik een beetje bits.
Hij neemt een slokje van zijn thee.

‘Ja een aangelegd bos,’ weet ik, ‘met keurige paadjes waar het hele gezin in de weekenden met wandelwagen te vinden is. En het Vondelpark? Spreekt dat je aan?  Ben je al eens naar de concerten gegaan in de zomer? Moeten we echt eens doen, zo gezellig. Allemaal vrolijke gezichten en dan de zonnestralen over je bolletje laten glijden, zalig, hou jij eigenlijk van de zee?’

Ik sta op.
‘Weet je wat mij wat geestverruiming geeft? Een wandeling naar huis. Met een boek voor de kachel. En een burgerlijke snack.Ik zal de drankjes gaan betalen.’
Hij wrijft over zijn haar. Het was net alsof hij dit heeft verwacht.
‘Ja hoor meid ga jij maar lekker terug naar Amstelveen, je hebt mijn telefoonnummer toch?’
Als ik heb betaald geef ik hem een hand.
’Kom eens hier meisje,’ zegt hij zacht en fluistert iets in mijn oor.
‘Onze schepper zei het volgende: No one saves us but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path. Ik wil je alleen een boekje geven dat ik voor je heb gekocht.  Je hoeft het niet te lezen maar er staan wel waarheden in.
Denken op een ander niveau. Daar is toch niets mis mee?’

Ik neem het boekje in ontvangst. Op de cover staat ‘Deepak Chopra, Buddha’ en in kleine letters ‘de weg naar verlichting.’
‘Dat is erg lief van je,’ prevel ik en geef hem spontaan een kus op zijn wang.
’Je hoeft niet te huilen ,’ fluistert hij.
‘Heus er zijn andere wegen om tot jezelf te komen, toe ga maar. Het Amsterdamse Bos wacht op je en lief dat je onze drankjes hebt betaald.’
Langzaam loop ik terug naar het Leidseplein. Op het plein wordt geschaatst. Ik  ga op een terrasje zitten en pak mijn mobieltje.

‘Hee meisje zit je al veilig in de bus, heb je het niet te koud?
Ik zwijg even
‘Wil je bedanken.’
‘Waarvoor dan?’
‘Daarvoor.’
‘Ik begrijp het meisje, zorg je goed voor jezelf? Het kan nog wel eens hard waaien in het bos.’

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

18.09.21
Feedback:
Prachtig en kwetsbaar verhaal. Ik sluit mij aan bij de vorige feedback: je schakelt af en toe van ik naar de derde persoon en soms schakel je ook in de tijd. Misschien dat je dat nog even kunt corrigeren.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
16.09.21
Feedback:
Mooi verhaal. Ik zie de personen zo voor me, vooral de man. Erg leuk om te lezen.

Het enige jammere vind ik dat je van de ik-vorm naar de derde persoon schakelt en weer terug. Misschien kun je dat nog veranderen. Dan klik ik die laatste ster ook nog aan. ;-)
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Watermark@ the hours
700
Lezen?
Column
Zoute drop
681
Lezen?
Belle de jour
671
Lezen?
Rimelle
649
Lezen?
Sink
497
Lezen?