• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Een geheim

Publicatie: 11 november 2020
 
Het is stil in het grote huis, op het tikken van de antieke pendule na. Het zonlicht valt op mijn verzameling Swarovski beelden in de glazen pronkkast. Een uit de hand gelopen hobby. Aan de muren hangen vergulde lampen en dure schilderijen. Overtuigd door een kenner kocht ik het minimalistische werk dat nu boven de openhaard hangt. Destijds moest ik het hebben, al weet ik nu niet meer echt waarom. Niemand zei nee.
Ik beweeg me voorzichtig door de kamer, gehuld in een kostbare designers outfit, op maat gemaakt door een beroemd couturier. Hans slaapt, hij heeft zoals vaak rugpijn, en ligt languit op ons bankstel, een echte Chesterfield. Hans, onze huisvriend en tevens mijn minnaar, wilde me destijds perse hebben. Zelfs al was ik getrouwd met zijn beste vriend Jan en al moeder van een zoon. Nog altijd heeft hij er alles voor over. Zijn geld, zijn vrijheid, hij neemt Jan, die alles best vindt, er zelfs op de koop toe bij. En dus wonen we met zijn vieren. Wat ik voel doet er niet toe, gevoelens zijn niet productief, noch gewenst.
Jan is tevreden, zolang hij zijn koffie krijgt, te eten, te drinken en zijn was maar gedaan wordt. Zijn sint bernhardshond is zijn grote liefde, zijn ware leven.
Hans werkt hard. Hij krijgt mijn gunsten er voor terug. Ik kreun en hijg wat en daarna roken we een sigaret.
Hij is net veertig jaar, en even tanig als zijn magere oude katten. Op sommige dagen oogt hij oud, met zijn witte haar en gepijnigde blik.
'Komt door al dat werken,' lacht hij weleens grimmig, grijpend naar zijn roze pillen, de enige vorm van pijnstilling die nog iets verlichting biedt.
Jan zwijgt, terwijl zijn beste vriend  regelmatig met mij slaapt. Zelf slaapt Jan tegenwoordig meestal beneden in de grote hal met de glimmende marmeren tegels. Op een dun matras. Naast hem zijn hond, die nu oud wordt en behoeftig.
'Je echte vrouw,' bijt ik hem soms venijnig toe. Op de dagen dat ik echt ongelukkig ben. Al weet ik niet waarom.
Mijn zoon weet niet beter dan dit. Er is een zwijgende papa Jan die de krant leest en een papa Hans die altijd meegaat naar de eerste hulp zodra hij een astma-aanval krijgt.
Vinden de buren het vreemd? Onze families? We zijn een gezin met een Hans op de bank, en soms in mijn bed, en een Jan in de stoel naast de openhaard.
Ik trek me niets aan van de onderzoekende blikken, de afkeuring, want die komen voornamelijk voort uit jaloezie, om ons huis, de auto's, het verwarmde zwembad, het geld, de juwelen.
'Wie wil dat nou niet?' zegt Hans vaak schouderophalend.
Maar soms, als ik alleen in bed lig, wachtend op Hans, keer ik weer terug naar oude tijden.
Waar ik in mijn bed wachtte op hem. Tot hij zou komen. Want papa zou er weer zijn, zoals iedere nacht.
Ik zie zijn oude gezicht, voel zijn sponzige, weke lippen, ruik zijn wrange, zure geur.
Zwijg.
Want als ik spreek, zal hij ontkennen. Hij zal mij ontmaskeren, een zondig kind, mijn ware smerige aard ontbloten.
Alles wat ik voel, het is niet echt, ik zal vergeten. Die rode jurk, dat gouden hangertje, een mooie pop. Het is bestemd voor mij. Alle liefde, alles is voor mij. Zolang ik doe wat hij wil. En zeg nou eens zelf, zo erg kan het toch niet zijn, want is het niet altijd zo voorbij?
WAARDERING

HITS

455

Artikel aangepast: 11-11-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
12.11.20
Feedback:
Heel knap geschreven Nicole, met een shockerend einde dat heel goed past bij het verhaal.
Show more
12.11.20
Feedback:
Mooi. Je schrijft heel beschrijvend zodat ik hier direct beelden bij krijg.
Show more
12.11.20
Feedback:
Goed geschreven met een verrassend einde!
Show more