Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

een stinkend zaakje

Een stinkend zaakje

Rechercheur Van Kraay nam snel de laatste hap van zijn sandwich. ‘Je gordel, Balder!’ attendeerde hij zijn bijrijder. Het rode licht kleurde groen en van Kraay manoeuvreerde zijn 4 wheel drive voorzichtig de wasstraat uit.
Van Kraay drukte het gaspedaal stevig in en de Land Cruiser draaide de weg op. Op de achtergrond klonk Dolly Parton uit zijn radio CD speler.
Spoedig lieten ze de drukte van de grote stad achter zich. De provinciale weg gaf toegang tot groen weide en maïsland dat alleen hier en daar onderbroken werd door boerderijen. Het asfalt ging over in een zandpad. Soms moesten ze op het pad opzij gaan voor enorme tractoren die ingezet werden voor de oogst.
De mais groeide hier bijna twee meter hoog en ontnam hen elk zicht. Het pad werd smaller en de bladeren sloegen baldadig tegen de ruiten van de Toyota Land Cruiser, alsof ze weer in de wasstraat reden. De koets werd naar links en rechts geslingerd en soms liepen ze vast in de modder, maar door bekwaam stuurwerk van de rechercheur wist hij de 4 wheel drive weer recht te krijgen en nu stonden ze dus stil voor een kale pas bemeste akker. Boven hen sloot de bewolking tot een dreigende grijze sluier en de weeë lucht van de illegale meststort vulde de auto.
‘We zijn er,’ besloot van Kraay. Hij keek achterom, nu pas bleek dat ze dwars door een maisveld hadden gereden en een spoor van vernieling hadden achtergelaten.
‘Volgens Maps hadden we de andere afslag moeten nemen,’ klonk Balder.

 

Van Kraay verliet de auto, bukte en speurde rond .Uit de hemel lekte nu een vervelende motregen .
‘Ruiken, jongen! ’ ordonneerde van Kraay en wenkte de adjudant nadrukkelijk terwijl hij een paar plantenstengels als een boeketje slappe rozen onder Balders neus duwde. Als van Kraay “jongen” gebruikte, volgde er een leermoment van de oude vos.
‘Nou?’ ,vroeg hij verwachtingsvol.
Balder haalde zijn schouders op. Hij had het niet op bedorven planten, ook niet op mest en boerenlucht.
De adjudant Balder zag witjes. Het was koud en nat , het waaide en hij verlangde naar zijn comfortabele bureau en zijn PC, de geur van de koffieautomaat en de spannende glimlach van de nieuwe secretaresse. Hij haatte de buitendienst nu al.

‘Verse cannabistoppen!’, fluisterde van Kraay, ‘de boeren hier verbouwen tegenwoordig hennep tussen de maïs, de varkens liggen met groeihormonen volgespoten in de stal en in de boerenschuur draait het pillenlaboratorium op volle toeren. De hele agrarische sector is een criminele bende en ik moet mijn tijd verspillen aan mestfraude?’ vervolgde hij spottend terwijl hij keek alsof hem onrecht aangedaan was. Na zijn burn-out was van Kraay door de Korpsleiding overgeplaatst naar de provincie, maar wat moet een Hagenees in Helmond?

Ze keken uit over het omgeploegd akkerland . Aan de overzijde stond een boerenschuur. Daarnaast stond een enorme silo voor mestopslag in het verlaten landschap.. Van Kraay tuurde door een verrekijker en bestudeerde een luchtfoto van het terrein.
'We vallen met onze neus in de boter Balder, het zaakje stinkt, de oogst gaat op transport en als we goed timen pakken we ze niet alleen op het illegaal dumpen van mest, maar ook op drugshandel.'
‘We gaan die Brabo’s te pakken nemen’, annonceerde van Kraay met veel bravoure.
‘ Scherp blijven , jij stuurt Balder en stel me niet teleur.’

Het was Balder duidelijk, Hij was beland in een heikel toets moment. Het tijdstip was gekomen om zijn ballen te tonen en te laten zien dat hij over meer competenties beschikte dan het uittypen van processen verbaal. Dat zou zeker een goede beurt zijn voor het komende functioneringsgesprek en misschien wel een voordracht?

Hij nam plaats achter het stuur en startte de 4 wheel drive. Ondanks de modder en kuilen had de Toyota voldoende grip en vervolgden ze het pad tot een kruising .‘Rechtsaf en de volgende links, ’commandeerde van Kraay zijn adjudant, ‘daarna rechtdoor. ‘
Hij voelde de adrenaline door zijn lijf jagen en het zweet in zijn kraag druppelen.

Waar hij vandaan kwam , mag Joost weten, maar nog voor de volgende splitsing werden ze onaangekondigd afgesneden door een hoge tractor met giertank die de weg vulde. De bestuurder leek weinig haast te hebben.
Van Kraay draaide het raam open. ‘Passeren jongen en doorpakken’, commandeerde hij de adjudant. Balder claxonneerde en versnelde, maar de tractor maakte een tegenmanoeuvre en Balder moest met zijn voet vol op de rem.
Van Kraay kneep zijn ogen tot spleetjes. 'Sirene aan en gas erop adjudant', siste hij tegen Balder terwijl hij met zijn vuist op het dashboard sloeg. De Toyota probeerde nu blauw knipperend en met gillende sirene een doorgang te forceren. De trekker gaf echter geen millimeter toe en de dikbil versperde al slingerend hun pad.
Van Kraay stak zijn hoofd uit het zijraam en zag nog net de geheven wijsvinger die de tractorbestuurder vanuit zijn cabine naar hem uitstak. Daarna verloren ze het zicht op hun voorganger alsof iemand een emmer verf over de voorruit leegde
De Tractorbestuurder had de afsluiter van de giertank geopend en deze spoot nu als een enorm nijlpaard de stinkende drek tegen de witte Land Cruiser waardoor het de gehele voorruit en de motorkap bedolven werden onder een dikke laag vloeibaar klevende mest. Snel sloot Balder de zijraampjes. Het zicht was nul en doorrijden was geen optie.

Toen ze even later uitstapten zagen ze nog net de trekker in de verte de bocht omgaan en hoe de bestuurder met een brutale grijns op zijn smoelwerk zijn hand opstak. 'Houdoe', hoorden ze hem nog brullen terwijl hij gas gaf en tussen de mais verdween. Op de tractor wapperde een omgekeerde vlag!

 

© frits niemans op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.