Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Kort verhaal
Inzendingen: 988
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Gebeurtenissen
© Ewald Hagedorn op .
Aantal hits: 132
 
De eerste dagen na de gebeurtenissen zag je vrijwel niemand op straat. Maar koelkasten raakten leeg, voorraadkastjes ook en op de bezorgdienst hoefde voorlopig niet te worden gerekend. Schichtig haastte men zich naar de supermarkt, waarbij zorgvuldig werd vermeden elkaar aan te kijken. Niemand wist trouwens wat er daadwerkelijk was gebeurd. Misschien maar goed ook, want wat niet weet, wat niet deert. Over de gebeurtenissen werd zo min mogelijk gesproken. Een herdenkingsmonument kwam er uiteindelijk niet. Geen kunstenaar die zijn handen eraan wilde branden.
Het dagelijks leven gaat inmiddels weer zijn gewone gangetje, maar er is een leven van voor en een leven van na de gebeurtenissen. Over een ding is vrijwel iedereen het eens: dit mag nooit meer gebeuren.

De gebeurtenissen bleven niet zonder consequenties. Ze kregen nog een staartje zogezegd. Consequenties die in de volksmond overigens gevolgen werden genoemd, maar er daarom niet minder toe deden. Bovendien rees de vraag wat er aan de gebeurtenissen was voorafgegaan, waar zij uit waren voortgevloeid. Het staatshoofd sprak klare taal. Dat we met z’n allen voor hetere vuren hadden gestaan en dat we trots op onszelf mochten zijn, hoe klein ons landje ook was. Ook de minister-president deed op zijn beurt een manmoedige poging het aangeslagen volk op te beuren: ‘Dit zijn kwesties die een essentiële, proactieve aanpak behoeven. Waar we uiteindelijk gezamenlijk een keiharde klap op moeten geven.’

De oudere generatie echter bleef een rugzakje vol consequenties met zich meetorsen. De jongere generatie wist zich primair los te maken van de gebeurtenissen en de consequenties volledig te accepteren. Zij dansten en zij flirtten, slurpten goedkope slobberwijn en naaiden erop los. De koelkasten raakten langzaam maar zeker weer gevuld, keukenkastjes puilden uit en de bezorgdienst draaide als vanouds op volle toeren.
De gebeurtenissen leken als een splijtzwam de samenleving in tweeën te hebben gedeeld. Enerzijds zij die zich verbitterd afvroegen of het ooit weer zo zou worden als het geweest was, anderzijds zij die toekomstperspectief zagen en nieuwe mogelijkheden met beide handen aangrepen. Enkele slimmeriken wisten zich zelfs een zeker inkomen te vergaren door de gebeurtenissen te duiden. Een deskundige verklaarde dat de oerknal als moeder der gebeurtenissen moest worden gezien.

Lang geleden schreef een Indiase wijsgeer dat alles eindigt zoals het is begonnen. In dat geval eindigen we met een enorme knal. De kans dat wij daar iets van merken lijkt mij nul komma nul nihil. Misschien zelfs nog minder, maar daarmee begeef ik mij op een hellend vlak. Dat is wellicht net zo complex als de kwantumtheorie en dat gaat mij de pet te boven. Gelukkig ook maar; met mijn obsessief karakter kan ik mij moeilijk ergens van losmaken.
Goedbeschouwd volgt de ene gebeurtenis op de andere en daartussendoor speelt zich ons leven af. Zolang er geen stenen bloempot op ons hoofd valt, we getroffen worden door een enge ziekte of een vergissingsbombardement, valt er nog genoeg te genieten.
Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Gebeurtenissen"

Geschreven door Ewald Hagedorn . Geplaatst in Kort verhaal.
03.09.20
Feedback:
"Life is happening when you are making plans"
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 03.09.20
    Dank voor je reactie, Cory.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !