Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

229 Hits

Publicatie op:
Halfvol of halfleeg - gratis pinda's

Hij is niet de kastelein van de halfvolle glazen. Niet dat ie zo negatief is. Nee, hij ziet het zakelijk. De glazen moeten worden gevuld. Een norm van hooguit één glas per dag, daar kan zijn kroeg niet op draaien. Een vergrote lever is niet van hem, niet zijn zorg.

‘Een halfvol glas schenk je nooit bij, een halfleeg glas wel. Ook al is de inhoud hetzelfde. Het is maar hoe je ertegen aankijkt. De klant bedoel ik dan. Ik zet er een gratis schaaltje pinda’s bij. Ik luister naar dezelfde verhalen en vraag naar de weg die ze zelf bekend hebben gemaakt. Een huis maar geen thuis. Anders zit je toch niet iedere avond in een sombere kroeg?

Ik drink nooit met ze mee; afstand moet er zijn, als is het maar de breedte van de bar.’

Met hetzelfde doekje waarmee hij de bar schoonmaakt, poetst hij de koperen buis. ‘Stoffig is het sinds ik voor de tweede keer moest sluiten. Anderhalve meter is makkelijk te realiseren, zo veel klanten heb ik niet. Ze maken je het steeds moeilijker. Het begon met het rookverbod. Nou, dat heeft me klanten gekost. In de regen je shaggie roken met kritiek van voorbijgangers maakt je ziek.

En dan opeens komt er iemand niet meer. We kennen alleen elkaars voornaam en we weten niet waar we wonen; dat schept alleen maar een band en zorgt voor verplichtingen en verwikkelingen. Ook daarmee bewaren we afstand.’

Hij pakt twee cognacglazen en poleert ze routinematig. ‘Wilt u ook?’ Uit een afgesloten kastje pakt hij een dure Franse cognac. ‘Kijk, deze glazen hoor je nog niet eens een kwart vol te schenken.’ Uit een ander kastje pakt hij een asbak. ‘In mijn eigen huis rook ik wanneer ik wil. Een gesloten kroeg is geen kroeg. Dus is het nu mijn huis. Straks wordt het nog zo gek dat ik al mijn drank in een gesloten kast moet opbergen, net zoals de sigaretten in de supermarkt. In een tijd dat alles en iedereen uit de kast komt’ – hij lacht om zijn eigen grap. Ik glimlach maar mee.

‘Voorlopig zijn de hoerenkasten in de steeg ook weer gesloten. Zitten ze opnieuw zonder inkomsten, en dat bedoel ik niet dubbelzinnig. De economie in deze buurt ligt platter dan de dames van plezier. Mijn klanten namen hier wat in en leverden daar weer wat af, als u begrijpt wat ik bedoel. Voor zover ze daar nog toe in staat waren. En dan heb ik het niet zozeer over de drank, maar eerder over hun leeftijd. Drinken houd je langer vol. Maar hoelang ik het nog volhoud zonder inkomsten…

Schrijft u dit allemaal op, zoals die ouwe van Het Parool vroeger? Kom, hoe heet ie ook alweer…’

‘Si…’

‘Ja, die ja. Dat was een notoire zuiper. Beetje elitaire man die dan de gewone man in de kroeg zocht. Hier heb ik hem nooit gezien. Was meneer te min natuurlijk. Doe me een lol en schrijf niet dat u de cognac van mij hebt gekregen. Je weet nooit wie het leest. Gratis pinda’s is meer dan genoeg.’


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Halfvol of halfleeg - gratis pinda's"

11.01.21
Feedback:
Graag gelezen!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig