Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

210 Hits

Publicatie op:
Het andere klimaat

Bulderende wind, onstuimige branding. Het is waterkoud, maar door mijn thermokleding ben ik goed beschermd.
Ik ren zo dicht mogelijk langs de kustlijn zonder natte voeten te krijgen. Het zeeschuim ontwijk ik met soms vreemde sprongen; een kinderlijk spelletje dat niet kinderachtig is. Aan de kust ben ik weer even kind.
Een brede, getatoeëerde man met ontbloot bovenlijf rent me tegemoet. Belachelijk met dit weer. Hij showt iets wat ik alleen maar in de koelkast heb: een sixpack. Hij gooit een plastic flesje in zee. Zal ik er wat van zeggen? Even is er oogcontact en houdt hij zijn pas wat in. Ik versnel, vooroordelen worden vaak bevestigd.

De stookolie die we vroeger met stukken zeeschuim van onze voeten schraapten, zie ik niet meer. Schone zee? De plastic soep wordt maar moeizaam opgeruimd. Nog moeilijker is het de mentaliteit schoon te maken.

Ergens in de verte: de strandopgang. Ik heb dorst. Nog even en ik ga drinken, omdat het kan. Bovenaan een bordje met Stiltegebied. De Amsterdamse Waterleidingduinen: een mooi gebied om even bij stil te staan. Het water in mijn bidon komt hiervandaan. De kraan is de laatste stap in een lang en ingewikkeld proces.
Ik neem een slok helder water. De damherten zullen merendeels worden afgeschoten, heeft de politiek beslist.

Ergens in de verste verte sterft een kind door gebrek aan schoon drinkwater. Kraan? Bidon? Thermokleding? Bescherming…?
In de supermarkt treeën met flessen water. Verkeerd afleveradres. Toch? Hoe moeilijk kan een proces zijn?

Stukken karton liggen naast de bak. Een plastic flesje rolt over straat.
Spijbelende kinderen protesteren tegen de klimaatverandering. Ik protesteer vóór een klimaatverandering als ik opzij stap voor een fietser op de stoep. Een kind schopt naar een duif. Ik kan me het woord ‘normaal’ herinneren waarvan de opvatting anders is geworden dan de betekenis.
Aan de gifbekers op Twitter en het lekkende Facebook onttrek ik me. Ik houd me zo stil dat ik de nestels van mijn veters op mijn schoenen hoor tikken. Maar alles heeft een grens.
Ik vraag aan de fietser en het kind: ‘Is dit normaal?’
Hun antwoord is niet normaal. Abnormaal.
Mijn buurjongetje van drie lacht en geeft me een high five. Laat het klimaat alsjeblieft veranderen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het andere klimaat"