1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  932 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 14-10-2021

Hits: 77

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

het Bretoense vrouwtje

Aangepast: 14-10-2021

‘Ik kom hier nu al vijf jaren’, zei het vrouwtje aan het tafeltje naast me. ‘Je suis une rescapée, monsieur. Ik ben een overlevende.’ Ze had kort en stug kastanjebruin haar met witte strepen dat naar alle kanten uit haar schedel opschoot, waardoor ze een beetje op een kwajongen leek. Ze was klein van gestalte en broodmager. Ik schatte haar halverwege de veertig. Ze boog het hoofdover het rietje in haar glas rosé wijn, opende voorzichtig de mond, liet het rietje erin glijden en sabbelde erop. ‘Het gaat langzaam beter. Iedere dag een beetje meer zonneschijn.’

We genoten op het terras van Latifa’s bar van de middagzon, die de laatste dagen van september nog gul schijnt beneden de Loire. Al vlug bleek uit ons gesprek dat we allebei dezelfde dag begonnen waren aan de drie weken durende kuur. Al in de Middeleeuwen, zo stond te lezen in de folders van het Office du Tourisme aan de overkant van het plein, was het lokale bronwater vermaard voor zijn heilzame werking bij huidaandoeningen en geslachtsziekten.

Zoals iedereen hier pleegt te doen, bekeken we eerst discreet elkaars benen. Ik had een bermuda short aan, en ze zag dat het bij mij nogal meeviel. Ze droeg zwarte leggings die onnodig de nadruk legden op haar spichtige beentjes die net als haar armen krampachtig over elkaar gekruist waren, alsof ze het koud had. Naast haar zat haar vriend ogenschijnlijk afwezig in de verte te staren, maar geen woord van ons gesprek ontging hem. Hij wist dat ze behoefte had aan praten, veel praten, ook met wildvreemden zoals ik.

Latifa vulde het bodempje bosbessenlikeur aan met witte wijn. Ze bleef maar schenken tot aan de rand van het glas, op de manier van een Hollandse waard die een jeneverborrel inschenkt. Ze wil haar klanten niet oplichten, glimlachte ze. Ik glimlachte terug, met de bedenking dat ze de gebruiken van de ongelovigen aan wie ze haar brood verdient niet goed kent, en dat die lacune niet aanzet tot krenterigheid, maar tot het tegenovergestelde.

Mijn buurvrouwtje had helderblauwe ogen. Voor zover ik kon zienwas de bovenste helft van haar gelaat het enige wat gespaard was gebleven van de vlammen. Wanneer zoiets voorvalt, zei ze met een lijzige en hese stem, slaat een mens in een reflexde handen voor de ogen. Die ogen van haar had ze bijzonder mooi ingelijst met oogschaduw op de oogleden en onder de wenkbrauwen, blush, eye-liner, en een laagje mascaralangs de onderste wimpers. Haar wenkbrauwen waren netjes getrimd en met haar prachtig gekrulde wimpers keek ze me aan als een reekalfje. Ik had geen idee hoe ze het voor elkaar bracht met minder dan één gave hand. Hoe dan ook, het resultaatwas verbluffend. Mijn aandacht, opgeëist door haar betoverende blik,werd afgeleid van de misvormdeneus, de ingevallen mond die maar aan één kant dicht ging, de gezwollen bovenlip en de onnatuurlijk bolle wangen die kennelijk waren opgevuld met weefsel van haar billen of haar buik.

Haar kromme vingers grabbelden in een pakje Marlboro. Ze wrong haar mond tot een grimas dat het midden hield tussen een lach en een traan, en stopte moeizaam een sigaret tussen haar lippen. Ik gaf een vuurtje met haar aansteker. Ze droomde weg en pafte als een bakvisje dat haar eerste sigaret proeft. Ze vertelde me wat ze allemaal heeft meegemaakt sinds die noodlottige dag. Door hoeveel doktershanden ze is gegaan, hoeveel huidtransplantaties ze heeft doorstaan, en dat ze over een maand weer naar het hospitaal moet, maar dat ze er geen zin meer in heeft. Ze haalde haar smartphone boven en toonde me foto’s. Van voor en na elke operatie. Ik zag hompen verschroeid vlees, zwarte metalen draden die door haar vingers staken, en de lichaamsdelen die ik niet kon plaatsen volgden elkaar op. Als ze mijn beduusde blik zag, trok ze haar T-shirtje op en toonde me de plek. Ze bleef maar swipen, ook nadat ik met een handgebaar duidelijk had gemaakt dat het niet meer hoefde.

 

Ik zag ze daar iedere dag zitten drinken en roken, tot Latifa om kwart voor twee haar maaltijd bracht. Ze raakte hem nauwelijks aan. ‘Ik kan niet goed slikken’, zei ze. Ik wilde dat best geloven, maar ik wist ook dat overmatig alcoholgebruik de eetlust bederft. Ze woonde aan de Bretoense westkust, waar de oceaan het hele jaar door ongenadig beukt op de rotsen van roze graniet. Ik stelde me een dorpje voor gehuld in een hardnekkige zeenevel, waar zwijgzame vissers haar nastaren vanuit hun huizen van grijze natuursteen. Niet de beste biotoop voor een schriel en gekwetst vogeltje. Gelukkig heeft ze haar vriend. Een goedmoedige beer die vele jaren ouder is en bijna twee keer zo groot, die haar onrust bezweert met zijn zachte ogen. ‘Il était légionnaire, monsieur ’, zei ze fier. ‘Hij heeft de hele wereld rondgezworven. Hij heeft veel Franse levens gered.’

 

 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

14.10.21
Feedback:
Een prachtig verhaal, Luc.
Show more
14.10.21
Feedback:
Prachtig sfeervol verhaal, Luc!
De beschrijvingen zijn erg goed, heel knap.
Show more
14.10.21
Feedback:
mooi verhaal - heb ik tot het eind toe met interesse gelezen.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
tandpasta
249
Lezen?
Sprookjes
Zonga
168
Lezen?
Maurice
133
Lezen?