Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Het kerstdiner

 

 

 

HET KERSTDINER

 

 

Net als ieder jaar heerste er ook nu weer in het bejaardenhuis De Seringenboog een opgewonden stemming rond het kerstdiner. Twee weken van te voren werden de eerste versieringen in de eetzaal aangebracht en werd speciale verlichting opgehangen. In de keuken werden de menu's samengesteld ,de inkopen gedaan en de lekkerste toetjes uitgezocht. Maar helaas had ook de Seringenboog een schaduwkant, want niet iedereen deelde mee in de feestvreugde. Een jaar geleden was het bejaardenhuis verbouwd en gerenoveerd. Er was naast het oude gedeelte een nieuwe vleugel aangebouwd met aanleunwoningen en een nieuwe eetzaal. In principe werd het oude gedeelte niet meer gebruikt. Maar met kerst werd er een uitzondering gemaakt. Dan werd er in de oude vleugel een kamer voor Abel Laarman in gereedheid gebracht; een week voordat werd begonnen met de kerstvoorbereidingen. Abel zat in een rolstoel en had volgens zijn medebewoners en personeel een vals en giftig karakter. Nadat al twee keer het feest was uitgelopen op een compleet drama dankzij hem toog een comité van woedende bewoners en personeel naar de directie. Daar werd een harde afspraak mee gemaakt. Abel Laarman zou niet meer deelnemen aan het jaarlijkse kerstdiner. De verpleegster die de taak had gekregen om hem zijn eten te brengen en weg te houden van de viering werkte er nog niet zo lang, maar had gehoord van de problemen die zich hadden voorgedaan. Ze was sterk,goed opgeleid en vastbesloten de klus tot een goed einde te brengen. Haar enige nadeel was dat ze Abel Laarman niet kende.

 

Sylvia liep met het rammelende karretje met daarop de schalen door de lege gangen naar de kamer waar Abel zo lang was neergezet. TL buizen gaven een aarzelend licht en een koude windvlaag joeg door de gang. Een rilling liep over haar rug. Ze wilde dat ze een jas had aangetrokken. Met een zucht van oplichting stopte ze voor de deur van zijn kamer. Sylvia opende de deur en duwde het karretje naar binnen. In het midden ervan zat hij in de schemering met zijn rug naar haar toe, 'Ik rook je al, zuster.'

Sylvia trok haar schouders op en liep naar hem toe. 'Ik wist niet dat ik zo'n sterke lichaamsgeur had.'

Abel lachte kakelend.'Ik rook je k...'

'Mijnheer Laarman,' onderbrak Sylvia hem boos.'Ik wil niet dat u zulke dingen zegt.'

'Rijmt op trut.'scandeerde Laarman.'Mijn radio is op de grond gevallen. Wil jij hem even voor me oprapen?'

Sylvia zag op de grond naast de rolstoel aan klein zwart radiootje liggen. Ze bukte zich en op dat moment sloeg Abel een afgescheurde reep van een laken om haar nek en trok aan. Laarman zijn hoofd werd rood, zijn spieren spanden zich en de ader op zijn voorhoofd bolde op. Sylvia haar ogen puilden uit en er kwam schuim op haar lippen. Ze vocht als een razende maar Abel had het geluk dat hij in zijn rolstoel zat. Na een paar seconden die uren leken te duren gooide hij haar levenloze lichaam van zich af. Nu was het zaak voortvarend te handelen. Als hij het goed had gingen ze nu net beginnen met het uit serveren van het voorgerecht. Snel keerde hij de rolstoel en ging op weg. Zoals hij had verwacht was er niemand in de keuken. Neuriënd ging hij aan het werk en toen hij later tevreden op zijn kamer was verbeelde hij zich het geschreeuw en gekrijs te horen.

'Gelukkig kerstfeest.' mompelde hij.

 

 

 

 

© wilfred van Breda op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
12.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Op de ene of andere manier werkt die lijdende vorm van het begin hier voor mij, dus voor mij was dit geen probleem al had je dit denk ik ook in het tweede stuk kunnen verwerken. In elk geval een leuk, nogal morbide kerstverhaal.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik vind je verhaal goed, maar het is jammer dat je het eerste stuk, tot aan ‘Sylvia liep’ in de lijdende vorm hebt geschreven. Er staat wat mij betreft in het eerste stuk teveel de woorden ‘werd, werden en was’ in waardoor het meer een beschrijving wordt dan een verhaal. De spanning begint wat mij betreft dus vanaf dat tweede stuk.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
gezellig kerstfeest zeg! Goed omschreven! Ik bewaar geen goede herinneringen aan mijn jeugdelijke kerstdiners. Ik hoop dat het goed met je gaat en ik geef je vijf sterren
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig