Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Hitte

 

Het meer verdampt, het water zindert en ontmoet de hete lucht. Strandjes komen vrij, de meerkust, hoogzomer fenomeen. Abundante waterflora bloeit in overdrive en nieuwelingen vinden een vaste stek. Waterfauna wordt extatisch en enthousiastelingen zwemmen onbezonnen recht in het vizier van de wachtende grote reigers. Die happen onverbiddelijk toe. Buizerds zoeven doorheen de staalblauwe lucht, ze drijven zowaar op de thermiek, in cirkels, om plots te duiken naar een uitkijkpunt, de blik gericht op het nog onwetende maal, niet lang meer. Kleine eendjes en  waterhoentjes wagen zich op het grote meer, zonder ouders, zoals peuters hun eerste pasjes naar vrijheid experimenteren. 

De eerste kleine sporadische wolken verschijnen, ze krijgen gezelschap, een ware witte wolkenwandel. Ze groeien, worden amorf, klitten samen tot dekentjes, vergrauwen, dekken de hemel af in onheilspellende donkerte bedekt met een valse glans. Het rommelt, de eerste druppels vallen, het gaat snel. De stortregen striemt de ramen schoon en houdt samenspraak met fanatieke lichtflitsen gevolgd door kletterend geraas. Een schouwspel, zwiepend, zwepend vol overmoed. Flora plooit toe in zelfverdediging, fauna zoekt beschutting. Eén dier staat op post, de blauwe reiger, miserabel ineengedoken maar hij trotseert het ontij en wacht. Tevergeefs, ik heb hem nooit wat weten vangen, vissen duiken naar het diepe maar de blauwe reiger blijkt hardleers. Helverlichte hemel weerkaatst in het meer begeleid door oorverdovend geknal. Langzaam trekt de karavaan voorbij en verschijnt een schuchtere zon. Het leven op en rond het meer komt weer op gang, alsof er niks gebeurd is. De blauwe reiger verdwijnt hongerig.

© Helena Mattheyssens op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
19.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Poëtisch, en alsof je erbij staat.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi beschreven. Uitgebreide woordenschat. Normaal gesproken zijn dit soort beschrijvingen niet aan mij besteed, maar dit vind ik knap gedaan.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Helena Mattheyssens 19.08.22
    Dankjewel, Danny. Romantische natuurbeschrijvingen, romantiek tout court, zijn ook niet echt mijn ding. Ik ben meer cynisch ingesteld. Maar ik probeer alle 'windstreken' uit, een auteur in voortdurende zelfopleiding.
    • Danny Vandenberk 19.08.22
      Prima gedaan, dan zeker! Ik ben het trouwens helemaal met je eens qua attitude! Zelf ben ik vooral associatief en woordspelerig ingesteld. In mijn nieuwste schrijven, een soort kortverhaal, probeer ik iets meer op te bouwen. Als het je interesseert: 'De denker' vind je bij de categorie 'proefstuk'.