Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

191 Hits

Publicatie op:
Hittegolf

"Hallo, ik ben weer thuis!", roep ik terwijl ik mijn sleutels aan het sleutelbord hang. Geen reactie. Hij zit natuurlijk weer met zijn koptelefoon op z'n oren. In de keuken pak ik de boodschappen uit en berg ze weg. Tim komt uit zijn werkkamer lopen en vraagt "heb je koffie?" "Ja", beaam ik en kijk hem niet-begrijpend aan als hij vraagt "welke dan"?» "Hoe bedoel je"? "Nou, je hebt toch koffie gehaald, welke heb je gekocht?" Ik begin te lachen. "Weet je wat ik verstond? Dat je vroeg of ik koffie wilde!" We lachen en Tim zet het koffieapparaat aan. "Hoe was het bij Gym?", vraagt hij. "Pittig! We hadden vandaag pilates en mijn hoortoestellen werden zo nat van het zweet, dat ik ze uit moest doen. Daardoor kon ik alleen maar kijken naar wat Tina en de anderen deden". "Ja, ik zweet mij ook een rotje" geeft Tim toe. "Maar wie gaat er dan ook naar Gymnastiek met deze hitte", plaagt hij me. "IK" provoceer ik en neem mijn kop koffie aan. "Dan ben je ook zelf schuld hoor" roept Tim, terwijl hij weer naar zijn werkkamer loopt.

Het is vandaag half juni en er heerst al een week lang een hittegolf waarvan het einde nog niet in zicht is. "Als dit nog een tijd zo door gaat, dan gaan mijn hoortoestellen straks staken en kan ik weer naar de audicien", denk ik bedrukt, terwijl ik mijn computer aan zet. De motor start zoemend op. Nog meer warmte er bij, maar ja, ik moet nou eenmaal mijn e-mail beantwoorden, mijn nieuwe Blogbijdrage ligt ook nog te wachten en de deadline voor de column is overmorgen. Ik drink eerst mijn koffie op en bekijk de weersverwachtingen. De hele week boven de 30 graden. In het nieuws wordt uitvoerig geschreven over heftige bosbranden in de hele wereld. "Ik heb de Koalas in Australië al een boom geschonken, is dat niet genoeg?", denk ik. Omdat ik het van dit soort nieuws nog warmer krijg, open ik mijn mailbox.

Eindelijk antwoord van de uitgeverij waar ik een maand geleden mijn manuscript naar toe had gestuurd. Een paar natte vingers glijden van mijn toetsenbord. Met kloppend hart open ik de mail en lees ik. "Geachte mevrouw, hartelijk dank voor het toesturen van uw manuscript. Wij hebben dit met interesse gelezen, maar moeten u helaas mededelen dat uw manuscript niet in het concept van onze uitgeverij past. Wij danken u niettemin voor uw interesse in onze uitgeverij en wensen u veel succes bij het verder schrijven en publiceren. Met vriendelijke groet …".
Koude douche.

Ik loop naar de keuken en maak nog een kop koffie voor mijzelf en Tim. "Wat is er?", vraagt Tim als hij mijn bedrukte gezicht ziet wanneer ik hem zijn koffie breng. "Ach, de uitgeverij heeft geantwoord. Ze willen mijn manuskript niet". "Wat had je anders verwacht"? Tim wuift afwerend met zijn hand. "Dat ze zouden zeggen: dit manuscript is geweldig en wij heten u van harte welkom", zeg ik sarcastisch. "Tja, dan kun je lang wachten", mompelt Tim zachtjes voor zich uit. "Wat zeg je? Ik versta je niet", vraag ik, ofschoon ik nauwelijks naar zijn woorden hoef te raden. "Niets, vergeet het maar".
Tim draait zich naar zijn beeldscherm, waarop een paar statistieken en grafieken ze zien zijn. 'Dus jij vindt mijn schrijven ook niets, terwijl je er nog niets van hebt gelezen?", snauw ik hem toe. "Dat heb ik niet gezegd, dat zijn jouw woorden"! De rimpel boven Tims ogen verdiept zich en zijn ogen worden donker. "Ik zie het toch aan je'! Mijn stem wordt luider en schriller. "Wat jij allemaal niet ziet en hoort'" spot Tim. "Kun je mij misschien aankijken als je met mij praat? Je weet dat ik je anders niet versta". Nu kijkt hij mij aan. "Denk je dat ik het niet leuk zou vinden om voortaan alleen maar animatiefilms te ontwerpen, in plaats van die eeuwige cijfers? Maar dat kan ik mij niet permiteren, want er moet iemand geld verdienen hier!" "Oh, dan ben ik dus de schuld dat jij niet kan doen wat je leuk vindt?" Mijn stem slaat bijna over. "Daar gaan we weer … zoals ik al zei: jouw woorden!" Tim draait zich met versteend gezicht weer naar zijn bont knipperende beeldscherm, pakt zijn koptelefoon en zet die op.
Zonder wat te zeggen loop ik zijn werkkamer uit en knal de kamerdeur achter mij dicht.

Nakokend zet ik mijn hoortoestellen uit. Mijn buitenwereld wordt stil, in mijn binnenwereld piept, bromt en suist het. Stress is een versterker voor Tinnitus, oorsuizen, heb ik ooit eens gelezen. Maar is het leven nou juist niet de bron van stress? Dan zou, strikt genomen, het leven Tinnitus moeten versterken. Hoe het ook zij, op dit moment haat ik het leven voor even.
Mediteren is niet zo mijn ding, om nu buiten te gaan lopen of om in huis te gaan poetsen is het veel te warm. Zoekend kijk ik om mij heen naar afleiding. Mijn oog valt op een boek dat verdwaald op tafel ligt. "Jij wel", schiet het door mij heen als ik de naam van de auteur lees. Bladerend door het boek, begin ik passages te lezen en raak in de ban. Ik installeer mij met boek op de bank, voel mij langzaam uit deze wereld verdwijnen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Hittegolf"

09.01.21
Feedback:
Over horen zien schrijven. Goed gestart.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig