• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Ice Ice Baby

Publicatie: 09 december 2020
 
Het kleine jongetje timmert met zijn vuistjes tegen de vrieskist in de supermarkt. Zijn hoofdje loopt rood aan. Moeder staat verderop in het gangpad het etiket van een pak Brinta te bestuderen. Jochem & Joost doen op hetzelfde moment hun kerstinkopen in de supermarkt. Joost houdt niet van kinderen en al helemaal niet van kinderen die zich nogal doen gelden.
Een blik op Joost en Jochem weet genoeg. ‘Nee, dat doe jij niet.’ Joost trekt een wenkbrauw op. ’Oh nee?, moet jij eens opletten.’ Hij loopt naar het jongetje toe. Neemt hem in de houdgreep en propt hem vervolgens in de vrieskist tussen de pakken diepvriesgroente.
‘Ohhh Joost, wat ben je toch een schurk.’ Jochem zijn stem slaat over. Ze verlaten snel de supermarkt en rijden richting Lubberbroek op Geul waar zij de beschikking hebben over een leuke woonboerderij. Hun woning in Amsterdam hebben zij verkocht.
 
Jaren later
 
Jochem & Joop hebben het kneuterige dorpsleven opgegeven en resideren alweer een paar jaar in Amsterdam. Voor een schamele twee miljoen euro hebben zij een heerlijk grachtenpandje op de kop getikt. Weliswaar een opknappertje, maar Jochem moest en zou het hebben en Joost kan hem nou eenmaal nooit iets weigeren. Met een kaasplankje en een goede Bordeaux uit de wijnkelder binnen handbereik liggen ze heerlijk knus in hun onesies met tijgermotief op de bank te zappen. Ze blijven bij Jinek hangen. Jochem stopt net een stuk brie in zijn mond als een van de tafelgasten zijn aandacht trekt. ‘He, wacht eens even. Dat is die gast Wim Bof. Je weet wel, van de Wim Bof methode! Die vent heeft zich laatst levend laten frituren. En wat denk je? Geen brandwondje, korstje. Niets, nada.’
Joost neemt een slok van zijn wijn. ‘Je overdrijft vast weer vreselijk.’ ‘Helemaal niet,’zegt Jochem. ‘Hij heeft ook een keer een week in een ijsbad gezeten. Dat wil iedereen nu kunnen en daar betalen mensen grof geld voor.’
Joost verslikt zich bijna in een stuk oude brokkelkaas. ‘Ik kan wel wat leukers bedenken dan met mijn reet in het ijswater zitten. Zet de tv eens wat harder. Ik versta er niets van door dat gelul van jou.’
 
Eva: ‘Wim, heb jij dit altijd al in je gehad. Die drang om tot het uiterste te gaan?’
 
Wim: ‘Nou Eva, het zit zo. Toen ik een klein ventje was heb ik ooit drie uur in een vrieskist in een supermarkt opgesloten gezeten. Het is in die kist dat het kwartje is gevallen.’
 
Eva: ‘Amazing, wat heb je toen ontdekt?’
 
Wim: ’Dat ieder mens over een gigantisch potentieel beschikt als je maar ontdooit.’
 
Eva: ‘Bijzonder verhaal, Wim. Ik neem vanavond vast een ijskoude douche. (publiek lacht) Bedankt voor jouw komst naar de studio.’
 
Wim: ‘Graag gedaan, Eva.’
WAARDERING

HITS

356

Artikel aangepast: 09-12-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
10.12.20
Feedback:
Het is een leuk stukje maar het feit dat je een van de hoofdpersonen ineens van Joost in Joop verandert is ofwel heel slordig of het is totaal onlogisch. Daarom geen 5 sterren.
Show more
 • Pinky Fitzgerald 10.12.20
  Helemaal mee eens, Annemarie! Verhaal in de verkeerde categorie geplaatst. Niet gelukt om het verhaal te bewerken en te verplaatsen. Ik gaf het uiteindelijk op. Een belangrijke les geleerd: nooit iets plaatsen op SP als je aan 0 procent wijn zit!
10.12.20
Feedback:
Naar aanleiding van het niemendalletje 'Censuur' hebben wij een paar maal enige speldenprikjes gewisseld- tot ontsteltenis van sommige schrijverspunters. Daarna bleef het een poosje stil. Tot vandaag dan. Spelen In bovenstaand stuk (dat ik overigens beduidend hoger aansla dan uw overige schrijfsels) naast het duo Jochem & Joost ook noch twee andere Amsterdamse heren een rol? Of gaat het om precies dezelfde kwajongensachtige mannen en berust de benaming Jochem & Joop op een onnozele vergissing? Graag had ik deze reactie willen besluiten met 'een dankbare groet van De IJsman' of zoiets, maar zo heet ik helaas niet.
Dag, WJ(H)V
Show more
 • Pinky Fitzgerald 10.12.20
  Geachte meneer Villerius,

  Ik beschouw uw speldenprikjes als onschuldige plaagstootjes. Ik weet heus wel dat in die knorrige brombeer een man met een gouden hart schuilt die stiekem geniet van de onbenullige schrijfsels van Pinky. Een soort van quilty pleasure om die afschuwelijke uitdrukking maar even te gebruiken. Op een later tijdstip kom ik op een van uw stukjes terug om met uw goedkeuring een vervolg te schrijven.

  Hartelijke groet van Pinky
  • W.J. (Hans) Villerius 11.12.20
   Het voornemen om een vervolg op één van mijn stukjes te schrijven boezemt mij schrik in. Toch wijs ik uw plannen niet bij voorbaat van de hand. Het was immers de door mij hogelijk bewonderde Flann O’Brien, die het vrije gebruik van romanfiguren uit de wereldliteratuur voorstond. Zie ‘At Swim Two-Birds’. U doet maar, wat u niet kunt laten! Maar doe dat dan liever niet in het Engels. Die taal beheerst u mijns bedunkens onvoldoende (‘quilty’ > sguldig). Uw activiteiten houd ik welwillend, maar kritisch in de gaten.
   Vriendelijke groeten, WJ(H)V