Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

196 Hits

Publicatie op:
Illusionist

Mij werd een keer gevraagd of ik er geen spijt van had, of ik me niet in de mensen kon verbeelden, in de ‘slachtoffers’, maar de mensen weten het niet en zij die het wel weten zouden zich in mij moeten inbeelden, want ik weet het, ik weet alles. Ik woon in de buitenwijken van Parijs, in een krottenwijk. En dan beweren dat ik degene ben die geld jat, mij een oneerlijke zak noemen, mij uitmaken voor oplichter. Maar wat moet ik dan?

In Italië was ik goochelaar. Illusionist noemen sommigen het. Dat klopt niet. Ik speel niet met het brein van de honderden mensen om me heen in het circus. Het geheim zit hem nooit in het hoofd. Het geheim zit enkel in de mijne. Goochelen is oplichten, oplichten is goochelen. Er is geen verschil. De reden dat ik nu word uitgescholden is niet om wat ik doe. Het gaat alleen om de omgeving om me heen. Nu de straten bij la tour Eiffel, vijf jaar geleden was het de tent in Milaan en Rome. En nu is er geen applaus meer na de act, enkel verontwaardiging. Dezelfde truc, goedkoper dan de entree in het circus.

Balletje-balletje.

Een journalist is in zekere zin ook een goochelaar, maar dan andersom. Zij zijn illusionist, zij wel. Die ene keer dat ze eerst onschuldig meedeed, en ik haar korting gaf. Sommige Parisiennes zijn schoner dan andere, hoger of rijker dan de simpele toeristen uit Holland, die er altijd keer op keer enthousiast intrappen en het spel pas verlaten als ze inzien dat er toch iets niet klopt in hun kansberekening. Hollanders en rekenen. Bij drie bekers is de kans een derde. Zo naïef. De Fransen zijn slimmer dan dat. En slimmer dan ik. De gejaagde wordt de jager zei ze, en ze lachte.

Iedere dag hetzelfde spel met om me heen zoveel drukte dat het me deed denken aan het circus in Rome. De mensen hebben wel behoefte aan amusement. Aan het eind van de middag telde ik het bedrag. Het kwam niet overeen met mijn salaris in Italië maar ik knikte. Het was genoeg. De toeschouwers volmaakt, ik volmaakt. Zonder applaus maar toch hetzelfde. Voor de Française wat het niet genoeg. Het was voor haar nog niet goed genoeg. Aanvankelijk schudde ik m’n hoofd zoals bij iedere laatkomer, maar ze zei simpelweg ‘alsjeblieft’ en ze giechelde. Zij was een goochelaar, een illusionist. Ik liet haar winnen en verliezen, om en om, om haar zo lang mogelijk aan de lijn te houden in de wereld van mijn vingervlugheid. Ik in de illusies van haar.

In Italië had ik een vrouw, de dikke kokkin. Nu is ze verdwenen. Toen ik naar Frankrijk wilde gooide ze me weg als een stuk vuil. Ik ben blij dat ze dat deed. Ik keek nooit naar andere vrouwen. Niemand keek naar andere vrouwen. En hier doe ik alles. Mensen zeggen dat ik naar de hel mag. Ik ben enkel een goochelaar. Ik beroof ze niet.

Zij beroofde mij wel, die Parisienne. Ze vroeg naar me. Hoe ik heette. Ik heb misschien gelogen. Ik nodigde haar uit voor het restaurant om de hoek.

Het kaarslicht hielp niet. Ik ben een goochelaar. Een vrouw kan nieuwsgierig zijn, maar dat vloeit niet uit interesse voor de man. ’t Is net als in het circus, het publiek klapte altijd, hard en luid, en soms, heel soms kwam er een toeschouwer naar me toe aan het einde van de act en eerst, altijd eerst vragen ze naar mij om later te vragen naar de truc.

Ik had het kunnen weten, ik dacht dat het aan mij lag. Juist omdat ik geen illusionist was. Ik probeerde een psychisch spel te spelen met haar, maar zij speelde met mij en ik deed mee. Twintig Franc was ik kwijt. Daar ging het geld, en uiteindelijk bleek ze enkel geïnteresseerd in de truc. Het bleef bij een klein krantenartikeltje. Ik trap er nooit meer in.

‘Ik wil weten hoe het werkt.’

Ik liet het haar zien.

‘En ben je alleen, of doe je het samen met een bende?’

‘Ik was de eerste die dit deed.’


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Illusionist"