Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Ivoren toren

     ‘Het Idee heeft als zodoende een bestaan in een materialiteit, maar deze is niet een onbepaald abstract zijnde dat tegenover het Concept staat alsof het ertegen strijdt. Nee, het is juist het tegendeel, die materialiteit bestaat slechts als wordende in overeenstemming met het Concept.’

     Zou hij zelf enig idee hebben waar hij het over heeft? Ik vraag het me serieus af.

     De eerste paar minuten van zijn betoog heb ik nog geprobeerd te volgen, maar goeie genade wat ging het snel bergafwaarts. Filosofie studeren, promoveren in het buitenland omdat daar nou die ene professor zit die waarschijnlijk als enige persoon op de aardkloot verstand heeft van wat jij nu precies wil gaan onderzoeken, vervolgens je gezin drie keer de hele wereld over slepen omdat jij nu eenmaal een aantal postdocs moet doen bij universiteiten in verschillende landen, om daarna een boek te schrijven wat door vier mensen, wellicht vijf als je die ene oom die een keer een boek van Nietzsche op de kop getikt had kan overtuigen om het in te kijken, gelezen wordt, om met die publicatie een positie als professor te verdienen en vervolgens in de praktijk nietszeggende artikelen te schrijven en tweedejaars bachelorstudenten zoals ik te vervelen.

     Ik bestudeer zijn gezicht. Hij ziet er niet uit als een filosoof. Geen baard of excentrieke snor, ook geen oud en doorleefd gezicht, zelfs geen lang haar of bril. Integendeel, hij is eigenlijk best een aantrekkelijke man. Misschien ligt dat niet direct aan zijn uiterlijk, maar meer aan zijn uitstraling.

     Nou, dat is nog bijna een filosofisch onderscheid ook.

     Zijn uitstraling is jong. Hij kijkt naar je met een heldere blik, niet zoals ouderen naar je kunnen kijken, alsof ze niet begrijpen hoe jij nog jong kan zijn in diezelfde wereld als waarin zij al hun hele leven hebben geleefd. Hij oud zou hij eigenlijk zijn? Het punt waar zijn scheiding naar links gekamd is verraadt dat zijn haar ooit zwart geweest is, maar zelfs zijn ordelijke grijze coupe draagt bij aan zijn jeugdige verschijning. Ik geef hem veertig, vijfenveertig max.

      Hij vertelt geanimeerd, hij lijkt er in ieder geval zelf echt wat uit te halen. Dat zal ook wel moeten, anders doet hij het helemaal voor niemand. Gelukkig is zijn stem fijn om naar te luisteren. Je hebt soms van die mensen met zo’n stem waarvan ze dan bij The Voice zeggen dat het een ‘rauw randje’ heeft, een beetje zoals schuurpapier. Bij hem is daar geen sprake van. Nee, het is juist het tegendeel, zoals hij zelf altijd zegt. Als je zijn stem met iets zou moeten vergelijken moet het met een XXL-fleecedeken zijn, en dan geen groene of donkerblauwe, maar eerder licht roze of lavendelkleur. Hij vertelt warm en zacht, alsof hij in een droomwereld leeft en bang is dat deze doorbroken wordt als hij de verkeerde woorden op een te harde manier uitspreekt. Regelmatig doet hij zijn ogen dicht, soms als hij denkt, maar ook als hij praat, alsof hij zichzelf nog meer wil onderdompelen in die droomwereld. Misschien ziet hij achter zijn ogen ‘het Idee’ en ‘het Concept’ op zo’n moment wel echt voor zich.

     Er gaat een kleine zweetdruppel over zijn gezicht. Zelfs achter een zo’n beheerst en gelaten verteller als hij schuilt dus nog een grote inspanning, zo warm is het immers niet in de zaal. Het kleine bolletje verplaatst zich langzaam vanaf zijn voorhoofd richting zijn ogen, om daarna ineens met een sneltreinvaart richting het puntje van zijn neus te bewegen.

     ‘Daarom kunnen we het Idee ook niet scheiden van zijn idee van Geest, wat op zijn beurt weer betekent dat het Idee noodzakelijkerwijs ook in de wereldlijke historie teruggevonden kan worden, zegt hij terwijl de loop van de geschiedenis zich voor zijn ogen afspeelt.

     Het druppeltje valt op de grond.

     Ik steek mijn hand op.

     ‘Zeg het maar’.

     ‘Kunt u dat nog eens herhalen?’ 

© Reijer Oosterveld op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.