• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Kersenpit

Publicatie: 03 oktober 2021

De jongen ademt langzaam in door zijn neus en laat de vage geur van desinfectiemiddel op hem inwerken. Het ruikt vertrouwd.

Voorzichtig gaat hij een beetje verzitten. Het donkerbruine leer van het eenvoudige bankje kraakt zachtjes. Hij duwt zijn benen stevig tegen elkaar, want hij wil de man naast hem niet aanraken.

“Ik heb per ongeluk een kersenpit doorgeslikt.” zegt de man.

“Nu groeit er een boom in mijn buik.”

De jongen zwijgt en staart naar de vloer. 

 

Dan hoort hij de deur opengaan. Als hij opkijkt ziet hij een vrouw binnenkomen. Ze heeft blond krullend haar en een lief gezicht. Als ze naar hem glimlacht kijkt hij snel weer naar beneden. Er zit modder op zijn schoenen, ziet hij.

Opnieuw gaat de deur open. In de opening verschijnt een man. Een rond brilletje met randloos montuur staat halverwege zijn neus.

“Mevrouw Van Wonderen?”

De vrouw staat op en loopt naar de deur. Hij ziet dat ze een beetje waggelt. Haar wijde, witte zomerjurk ruist om haar heen. Ze lijkt op een eend, denkt hij. 

Een witte, waggelende eend met een bolle buik.

“Marius?” zegt de man met het ronde brilletje.

Hij zwijgt.

De modder ligt als een uitgedroogd korstje op het canvas van zijn gympen. Hij leunt voorover en wrijft over zijn schoen. Dan buigt hij de vingers van zijn hand en duwt de vingertoppen tegen zijn neusgaten. Het ruikt naar gras en aarde.

“Marius?” herhaalt de man.

“Ga je zo weer buiten spelen?”

Hij knikt.

 

Dan kijkt hij opzij naar de man naast hem. De man heeft ruige stoppels op zijn kin en bakkebaarden op zijn brede kaken. Ineens ziet hij dat er iets uit zijn oor steekt. Een takje met kleine, zachtgroene blaadjes groeit uit het oor van de man.

 

In de deuropening draait de man met het ronde brilletje zich opnieuw naar hem om.

“Marius?”

Nu kijkt hij op. De ogen van de man staan vriendelijk. Kleine rimpeltjes lopen vanuit zijn ooghoeken onder het metalen montuur van het brilletje door.

“Blijf je voortaan uit de tuin van de buurman?”

Hij zucht.

Zijn blik dwaalt af naar zijn handen. Onder zijn nagels zit zwarte aarde. Op zijn vingers zitten donkerpaarse vlekken.

“Ja, vader.”

 
Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER
WAARDERING

HITS

206

Artikel aangepast: 05-10-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
14.10.21
Feedback:
beetje surrealistisch, ik hou daar wel van; bovendien vlot geschreven.
Show more
 • Erica van Stralen 14.10.21
  Thanks, Guido!
  Ja, ik had al het idee dat we een beetje op dezelfde lijn zitten: ik ben nu al fan van jouw stijl!
  • Erica van Stralen 14.10.21
   PS wat vind je van mijn 55 woorden verhaal ‘Onze spruiten’? Dat lijkt niet helemaal over te komen, maar het is best wel vervreemdend en een beetje gruwelijk…
06.10.21
Feedback:
Eerlijk gezegd begreep ik bij niet helemaal de strekking van het verhaal, tot de laatste regel. Leuk plot. Graag gelezen.
Show more
 • Erica van Stralen 07.10.21
  Dankjewel, Jules!

  Begreep je dat de man naast hem door de jongen bij elkaar gefantaseerd is?
03.10.21
Feedback:
Het verhaal moest ik een paar keer lezen voor ik het begreep of dacht te begrijpen. Dat geeft niet, een verhaal mag best bevreemdend zijn.
Het takje dat uit de oor van de man groeit is geestig gevonden.
Twee puntjes:
open gaan - opengaan
Mevrouw van Wonderen - Mevrouw Van Wonderen.
'Van' voor een achternaam wordt met een hoofdletter geschreven, tenzij de voornaam of een initiaal voor de achternaam staat.
Erica van Stralen
E. van Stralen
Mevrouw Van Stralen
Show more
 • Erica van Stralen 04.10.21
  Dank, Ewald!
  Echt fijn om te horen dat een verhaal bevreemdend mag zijn. Ik vind het zelf ook leuk om een beetje geprikkeld te worden qua fantasie en gestimuleerd om de 'puzzel' op te lossen.
  Het blijft echter lastig om niet té vaag te worden.