Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Meeuwige vriendschap

Meeuwige vriendschap

Toen de omroep mij vroeg om op Schiermonnikoog zowel wat eilanders als toeristen uit binnen- en buitenland te interviewen over vakantie in Coronatijd, aarzelde ik niet. Ik ben freelancer, werk is werk en de vergoeding was redelijk.
Alles liep die dag als een trein. We kregen al snel wat bruikbare mensen voor de camera en diezelfde middag konden we onze reportage monteren. Een mooi meertalig palet van antwoorden. Klaar. Morgen weer terug. Maar eerst: een lange vrije avond op Schier. Mijn cameraman had een date met een door ons geïnterviewde Deense mevrouw. Ik zou hem pas de volgende ochtend weer zien bij de veerboot.

In de hotelbar raakte ik aan de praat met Beate en Karl, een bejaard Duits echtpaar. De vader van Beate was, vertelde ze, in 1945 op Schiermonnikoog gesneuveld. Bizar genoeg niet door oorlogsgeweld, maar door een bedrijfsongeval. Een omvallende zendmast. Hij was op slag dood. Beate was nog een baby. Ze had haar vader nooit gekend. Een andere soldaat, met wie haar vader dik bevriend was, overleefde hetzelfde ongeval, maar het kostte hem wel een been. Tot kort voor zijn dood in 1992 had deze vriend met enige regelmaat het graf van zijn omgekomen kameraad bezocht op de begraafplaats Vredenhof. Dat ging Beate nu ook doen. Voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst. Het was dit jaar het honderdste geboortejaar van haar vader. Of ik misschien ook mee wilde?.....Dat wilde ik.

En daar stonden we dan. Nog geen uur later. De eerste schemering won het al van de laatste zonnestralen. Beate legde een boeketje op de zerk en ontstak een kaarslantaarn. Karl nam foto's met een ouderwetse Zeiss rolfilmcamera. We zwegen in twee talen.

En toen was er plotseling, uit het niets, die meeuw, die luid krijsend en onhandig struikelend landde op het graf. Hij eiste met zijn buitelende entrée direct al onze aandacht op. De oorzaak van zijn gestuntel was eveneens meteen duidelijk: het arme dier miste één van zijn pootjes…………..


Rob Nap, januari 2022

© Rob Nap op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
01.02.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Wat een toeval!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
28.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel mooi beschreven!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig