Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

207 Hits

Publicatie op:
Morgen kom ik bij je langs.
download
"Morgen kom ik bij je langs”.
“Nou, ben je Jezus nog tegengekomen?” vroeg mijn vrouw Irene met een glimlach op haar gezicht. Ze kwam net van haar werk en na het ophangen van haar jas ging ze aan tafel zitten. Vanmorgen had ik haar verteld, dat ik gisteravond, tijdens het lezen in de Bijbel, de stem van de Here Jezus had gehoord. Hij zou morgen langskomen. “Nou en vandaag” zei ik “ heb ik de hele dag naar buiten gekeken, maar geen Jezus gezien. ”Dan had je het gisteravond zeker gedroomd” zei Irene.
“Wat heb je vandaag anders zoal uitgespookt?” ging ze maar snel over op een ander onderwerp.
“Ach, je weet toch, een pensionado doet niet meer zoveel noemenswaardige dingen. “Heb je de jarige buurman, wiens vrouw pasgeleden is overleden, nog een verjaardagskaart en gebakje gebracht?” “Ja, en hij vond het prachtig. Op de leeftijd van 80 je maatje verliezen lijkt me verschrikkelijk.”
“Oh ja,” ging ik verder, “op weg naar de bakker zag ik bij het azc een gezinnetje bij de bushalte staan. En toen ik een half uur later weer terugreed, stonden ze er nog. Dus heb ik ze maar naar het treinstation gebracht. We pasten allemaal net in de auto. Ze waren gelukkig op tijd voor de trein.
Irene was inmiddels opgestaan en riep vanuit de keuken: “Zullen die mensen wel mooi gevonden hebben!”
“Gek hè Irene, maar ik hoorde gisteravond toch echt een stem hoor. Of zal ik het me toch verbeeld hebben?”
Een paar uur later was Irene al naar boven gegaan en zat ik in mijn favoriete stoel in het licht van een staande schemerlamp de Bijbel weer te lezen. Willekeurig sloeg ik een bladzijde op en las hardop een stukje uit Mattheus: ”Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven”.
Opgeschrikt door geschuifel in een hoek van de woonkamer, keek ik over de Bijbel naar…. mijn buurman. Hij zwaaide naar me en zei: “Bedankt hoor Jan, de gebakjes waren heerlijk.” Terwijl ik met mijn ogen knipperde verdween hij weer en las ik verder ”Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven. Ik was een vreemdeling en u hebt Mij in uw huis uitgenodigd.”
Nu hoorde ik in diezelfde hoek van de kamer kinderstemmetjes en herkende het gezin uit het azc. “U nog bedankt hoor meneer. We konden de trein nog mooi op tijd pakken.”
Opeens begreep ik de denkfout die ik had gemaakt.
Ik stoof uit mijn stoel, rende naar boven en riep:” Irene, Irene, ik heb vandaag Jezus toch wel gezien. Ik zocht alleen maar naar een man met een lange baard en een habijt. Maar de Stem bedoelde dat wanneer je de gewone mensen om je heen helpt, je eigenlijk ook Jezus ziet en helpt.
 
Beste lezers, jullie zullen het verhaal wel herkend hebben. Het is een bewerkte versie van het prachtige en bekende kerstverhaal “Vadertje Panov” van Leo Tolstoy. Vele jaren heb ik het originele verhaal met Kerst aan de leerlingen verteld.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Morgen kom ik bij je langs."

12.12.20
Feedback:
Mooi Jan, het lijkt wel kerst!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig