Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Naar het rusthuis

Zes uur in de morgen Leontine is al klaarwakker, ze ligt te piekeren, vandaag vertrekt ze naar Home Azalea een splinternieuw huis voor ouderen. Langzaam trekt ze de dekens weg en komt uit bed.
Ze is reeds 5 jaar weduwe, en net 84 jaar geworden, ze kan het alleen zijn niet meer aan. Straks komt haar dochter Emma om haar naar het Home te brengen. Leontine zucht en zet voor de laatste keer koffie in haar eigen huisje, een boterham kan ze niet door haar keel krijgen weemoed overvalt haar, was Cyril hier nog maar, dan zou alles anders zijn.
Op hetzelfde tijdstip staan Irma en Willy ook vertrekkensklaar om naar Home Azalea te rijden, zij kijken er al echt naar uit, zij hebben immers al heel veel positieve commentaren horen vertellen over het zorgtehuis. Ze kijken nog even achterom naar hun huisje, om dan weg te rijden een nieuwe toekomst tegemoet.
Tien uur, er wordt gebeld, langzaam slentert Leontine naar de voordeur en begroet ze haar dochter Emma. Deze heeft al vlug in de gaten in welke stemming haar moeder verkeerd. Ze zal hier eens korte metten mee maken denkt zij.” Wel mama ben jij nu niet blij, dat vanaf nu alles voor jou geregeld zal worden? Maak je maar geen zorgen het zal allemaal goed meevallen. Kom, kijk eens heel goed rond of je al je spulletjes mee hebt”. Eindelijk valt de deur achter Leontine in het slot. Ze kan niet verhinderen dat er toch nog een traantje vloeit.
Ze hebben nog een lange weg te rijden, Home Azalea ligt midden in de bossen, Zonnebergen heet het dorpje of zoiets. Emma heeft toch wel een beetje medelijden met haar moeder, zij voelt ook net hetzelfde, want nu is ze haar ouderlijk huis voorgoed kwijt, het huis waar ze zovele jaren gelukkig was, samen met haar twee andere zussen. Ze wou oorspronkelijk haar mama bij zich halen, maar haar partner Jan had heel wat bezwaren, zij werken nog beiden voltijds, en haar mama zou daar dan tenslotte ook heel veel alleen zijn. Dus een verblijf naar het Home was de beste keuze volgens hem.
Eindelijk, na een rit van twee uur zien ze in de verte een heel groot modern gebouw verschijnen. Het bestaat uitsluitend uit een blauwe steen, het lijkt op een hotel zoals je het in de boekjes ziet. Maar dan nog veel mooier.
“Nou, moeder hier zou ik het ook best een tijdje uithouden” zegt Emma. Leontine is nu ook wel reuze benieuwd hoe het vanbinnen eruit zal zien. Beiden stappen de wagen uit en doorkruisen een gigantische bloementuin, met als kers op de taart een hele mooie waterval, dat geluid klinkt als muziek in hun oren.
Overal staan witte ligzetels geplaatst, geen banken maar echte strandzetels, bedekt met streelzachte gestreepte kussens.
Leontine heeft ogen te kort, om al het nieuwe in zich op te nemen Ze denkt, misschien valt het hier toch nog mee.
Bij de ingang gekomen, zien ze nog net een ouder koppel binnengaan. Aan de receptie horen ze hun namen, Irma en Willy, zo te zien zijn ze een heel enthousiast
koppel. Ze draaien zich dan ook onmiddellijk om en begroeten Leontine alsof zij elkaar al jaren kennen. Ze worden allemaal begeleid door een heel sympathiek jong meisje. Hun kamers liggen toevallig vlak naast elkaar, een prachtig uitzicht streelt hun ogen. Na een laatste hartstochtelijke knuffel neemt Emma met een gerust hart afscheid van haar moeder.
De nieuwe bewoners krijgen nog vlug een kopje koffie met een lekkere zelfgebakken appeltaart, dat is een uitstekend begin, denkt Leontine.
“Nu is het tijd om jullie even wegwijs te maken in ons tehuis” zegt Ann het jonge meisje. Ondertussen zijn er nog een viertal nieuwe bewoners bijgekomen, ze hebben allemaal gemengde gevoelens. Leontine valt van de ene verbazing in de andere, overal ziet ze stralende gezichten om haar heen. Uiteindelijk komt ze in haar eigen kamer terecht, van kamertje is nauwelijks sprake, deze bestaat uit een gezellige zithoek, een grote TV, staat te pronken in het midden van de kamer een FLAT of hoe noemen ze dat ook weer denkt Leontine De volgend deur heeft toegang tot een klein maar knus keukentje, met alles erop en eraan. Verder ontdekt Leontine haar eigen badkamertje, een bubbelbad staat te wachten op haar nieuwe bewoonster. Alles is gemaakt uit een mooie, marmeren steen. Voorzichtig gaat zij even met haar vingers over de glinsterende spiegel, alles is hier even clean.
Volledig onder de indruk belandt Leontine in haar slaapkamer, deze lijkt wel uit een sprookje te zijn ontsnapt. Een lichtblauwe kleur overheerst, ze wordt er helemaal rustig van. Naast de slaapkamerdeur ontdekt ze een rode knop, waarschijnlijk voor noodgevallen denkt Leontine, toch kan ze de verleiding niet weerstaan om deze uit te proberen. Tot haar grote verbazing komt er opeens een hele lieve robot de kamer binnen, hij kent ook reeds haar naam,” wat kan ik voor je doen vraagt hij “. Leontine denkt nu echt in een sprookjeswereld terecht gekomen te zijn. Ze weet niet wat haar overkomt. Maar alle negatieve gedachten zijn voorgoed uit haar hoofd. Moe van alle emoties gaat Leontine zo haar eerste nacht slapen.
De volgende dag, stipt om 8 uur wordt Leontine gewekt door een bel met een vrolijk melodietje. Ze gaat op het geluid af en komt Irma en Willy tegen, zij zijn net zoals Leontine helemaal ondersteboven van alle nieuwe indrukken.
Gezamenlijk nemen ze plaats naast de andere bewoners, die hen allemaal welkom heten. Het ontbijt bestaat uit een buffet van allerlei lekkere dingen, fruit, cornflakes, koffiekoeken een eitje, niets ontbreekt er. Leontine maakt kennis met Mieke en Marie na het ontbijt nemen zij haar mee naar het zwembad.
Leontine komt ogen tekort, zij ontdekt daar een sauna, een massagetafel en verderop staat er een kleine, knusse bar. Daar staan al een paar bewoners te nippen aan hun drankje.
Leontine denkt nu niet meer aan haar huisje, ze is volledig overdonderd van al het nieuwe, al het mooie, het is helemaal anders dan ze het zich voorgesteld had.
Ook Willy en Irma beleven alles intens, zij hadden niets anders verwacht, zij waren reeds goed ingelicht.
De volgende dag belt Leontine naar haar dochter, ze ratelt aan één stuk door, Emma kan haast niet aan het woord komen.
Met een gerust hart legt zij de telefoon neer.
 
 
© Stientje Van de walle op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.