Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Op het tandvlees

Op het tandvlees

Het was mijn zus, die bericht kreeg van de zorginstelling dat bij onze moeder twee ondertanden waren afgebroken. Niet erg verrassend. Zoiets kan gebeuren als je al bijna een eeuw meegaat en nog beschikt over eigen ivoor. Vervelend was vooral, dat de scherpe tandrestanten zorgden voor een bloederige tong. En zoiets gebeurt altijd in het weekend. Gelukkig bleek na enkele uren, dat moeder het aanvankelijk dwangmatig doorzagen van haar tong toch achterwege kon laten. Bovendien slaapt ma s'nachts uitsluitend op haar rug, waarbij onderkaak en tong een half decimetertje naar achteren zakken, waardoor de kans op nachtschade ook minimaal zou zijn. De weekendtandarts kon dus weer worden afgebeld. Ze kon 48 uur later bij haar eigen tandarts terecht met mij als taxichauffeur, rolstoelduwer en begeleider.

We parkeren bij de kerk recht tegenover de tandartsenpraktijk en moeder laat zich in de meegebrachte rolstoel zakken. Ze geniet zichtbaar van dit soort sleurdoorbrekende uitjes en van alle aandacht die ze bij zo'n gelegenheid krijgt. 'U gaat mij straks opereren zeker?', vraagt ze plompverloren aan de eerste witte jas die ze - net binnen - vanachter haar staar ontwaart. Mij is niet duidelijk die vraag als grapje is bedoeld of serieus en ingegeven door haar dementie. De jas lacht vriendelijk, maar heeft ook geen passend antwoord paraat. In de behandelkamer wordt ma het doel van het bezoek in ieder geval wel duidelijker. Met wat hulp komt ze vrij soepel in de stoel en de tandarts besluit tot het wegslijpen van de scherpe tandrandjes. Mijn ijzersterke grap over 'de tand des tijds' gaat jammerlijk verloren in het fluitende gegier van de slijpboor.

Terug in de auto, rijden we het parkeerterrein weer in omgekeerde richting af. Mijn moeder knijpt haar ogen tot spleetjes en leest hardop wat in koeienletters op de gevel tegenover de kerk staat:

'TANDARTSENPRAKTIJK'

'Hey', zegt ze, 'er zitten hier ook tandartsen, dat is handig,..... nooit geweten.'

Rob Nap, 24 februari 2022

© Rob Nap op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
17.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal, zou het als column neerzetten, vraagt om meer van dit soort anekdotes.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig