Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

309 Hits

Publicatie op:
Op zoek naar Baudelaire
Heel lang geleden, in een nog coronavrij tijdperk, besloot ik met een literaire vriendin af te zakken naar Parijs. De verwachtingen waren extra hoog gespannen, want we zouden overnachten in het Hôtel De Dieppe waar professionele misantroop Baudelaire zijn opiumdromen neergepend had in een boek dat later onsterfelijk zou worden onder de titel ‘Les paradis artificiels’. Natuurlijk werd hierover met geen woord gerept in de Jetair reisgids: onnodig toeristen af te schrikken met overtollige culturele ballast. Helaas voor ons hadden wij de dag van onze aankomst geen opiumpijp voorhanden om onze visie op de realiteit wat bij te kleuren. Nochtans waren alle voortekens gunstig: toen we uit metrohalte Saint-Lazare kwamen, brak er een waterzonnetje door. Zelfs bij de lokale bedelaar kon er een lachje aftoen we de plaatselijke tegenhanger van de daklozenkrant kochten. Hij verwees ons wel prompt naar de verkeerde straat door, maar een kniesoor die daarover zeurt.
Toen we na een heldhaftig duel met de verfomfaaide kaart uiteindelijk voor het hotel in de rue d'Amsterdam stonden, duurde het toch even vooraleer we de voorgevel in verband konden brengen met het beeld uit de brochure (met al het nodige respect voor de Photoshopper van dienst bij Jetair). De smalle façade zat links en rechts geprangd tussen de onvermijdelijke pitabar en de gebruikelijke Turkse nachtwinkel. De Pakistaanse receptionist wees ons bij het binnenkomen beleefd op de losliggende loper op de trap alvorens ons een aftandse sleutel te overhandigen die best wel eens een eerste artefact kon zijn uit de tijd van Baudelaire.
Het was toen dat ik het aquarium zag staan met de goudvis die ooit Baudelaire was geweest. Het dedain waarmee hij rondjes zwom, zijn glimmende oogjes die sprankelden van afgrijzen voor de Belgische vrouwen - de lelijksten van heel Europa volgens hem -, kortom z'n hele air van grandeur maakten het onmogelijk me te vergissen.
Toen ik, een beetje aangedaan na deze persoonlijke ontmoeting met mijn held, aanstalten maakte zijn sanctuarium op de vijfde verdieping te bezoeken, voelde ik nog lang zijn afkeurende ogen in mijn rug priemen. De lift, ongetwijfeld extra smal gemaakt uit respect voor de erbarmelijke financiële toestand van de grootmeester op het einde van zijn leven, voerde ons na enig mechanisch zuchten toch naar ons doel. Naast een lijst met zijn portret herinnerde er op de vijfde verdieping niets aan de passage van een van de grootste 19de eeuwse schrijvers behalve een paar vliegen, ongetwijfeld de reïncarnaties van schuldeisers en zijn schoonvader die hem tot op het einde het berooide leven zuur maakten. Toen we de smalle kamertjes zagen die een vage geur van boenwas en verschraalde seks uitademden, begreep ik ineens dat er geen grote verdienste aan moest zijn om in deze omstandigheden vóór je dertigste aan syfilis te overlijden.
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Op zoek naar Baudelaire"

04.10.20
Feedback:
Wat een stijl!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig