Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Schaatsen (1962)
Inzendingen: 1004
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Schaatsen (1962)
© Jan Boxem op .
Aantal hits: 168
schaatsen 1
Schaatsen(1962)
“Jan, kom nou“ riep broer Ger, terwijl hij gracieus op zijn schaatsen wegreed. Vreselijk, wat had ik het koud. Koude handen, bevroren voeten. En dat voor mijn plezier. We waren naar Hesselingen gefietst, alwaar een ondergelopen stuk weiland voor het nodige schaatsplezier moest gaan zorgen. De tent met koek en zopie werd door de schooljeugd op deze woensdagmiddag al druk bezocht.
“Wacht nou even” probeerde ik nog, maar Ger en de anderen zwierden al over het ijs. Wat een gepruts om die “houtjes” onder te krijgen. De sneeuw stoof over de kale ijsvlakte en vormde heuveltjes tegen de walkant aan waar ik zat. Nog dieper trok ik de muts en sjaal over mijn gezicht tot alleen de ogen nog zichtbaar waren. Eindelijk kon ik de handschoenen over mijn verkleumde vingers aantrekken, want de touwtjes waren stevig aangetrokken en de schaatspret kon beginnen. Maar ik had nog geen drie slagen gemaakt of het touwtje van één van de schaatsen knapte en stond de linker schaats dwars onder mijn schoen. “Gloeiende,
gloeiende” en het laatste restje warmte in mijn lichaam kwam als stoom uit mijn oren.
Toen later ook nog een riempje scheurde, brulde ik naar broer Ger “Ik ga naar huis en trek ook nooit meer schaatsen aan”. Met de intrede van de hoge noren heb ik het nog weleens geprobeerd, maar een succes is het nooit geworden.
 
Dit artikel delen?
Opmerking auteur:
Ik ontvang graag feedback

geef een waardering voor: "Schaatsen (1962)"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
07.11.20
Feedback:
O ja, die houtjes! Daar heb ik ook nog mee geklungeld voor ik mijn eerste kunstschaatsen kreeg. Ik vind het een leuk en herkenbaar verhaaltje Jan, alleen meer een cursiefje.
Grammatica & Spelling:
Goed
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 08.11.20
  Dankjewel. Vraag: Wat bedoel je met " Alleen meer een cursiefje?"
  • Jan Boxem 28.11.20
   @Janneke Steeds meer gebruik ik "het cursiefje" Janneke. Dank je wel.
  • Jan Boxem 08.11.20
   @Janneke Het cursiefje heb ik gelezen. Bedankt voor de tip Janneke.
  • Jan Boxem 08.11.20
   @Janneke Is goed.
  • Janneke De Leeuw van Weenen 08.11.20
   Lees de beschrijving van het cursiefje maar eens door Jan, ik vind het daar beter bij passen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !