Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

242 Hits

Publicatie op:
Taalverhaal

Mevrouw Zeugma 

D’r haar was stijl, maar ze had het niet. Mevrouw Zeugma stond altijd vroeg op, en erop dat haar kinderen goed ontbeten, zette thee en de kinderen de drukke weg over. Werken deed ze niet en haar auto meestal ook niet. Ze bulkte luid na het eten en van de centen. Verbond de gewonde kinderknieën en alles verkeerd met elkaar. Ze had een scheiding in d’r haar en lag er middenin met haar man, die de benen had genomen en al het spaargeld.
Het interesseerde haar geen bal toen die van haar zoontje door het raam van de buren vloog. Ze was ervan verzekerd dat de buurman dat was. De buurman schoot uit zijn slof en met zijn windbuks door haar raam, stak een sigaret op en de bal lek.

 

Taaldrukte

De bijna kale man die zijn haar wilde laten bijknippen kwam teleurgesteld thuis. De kapper zei: ‘Nee, ik kan uw schaarse haar afknippen, maar erbij is echt onmogelijk.’
Zijn nooit afgevallen vrouw was door de zwaartekracht van een trap gevallen en brak daarbij haar nagels die ze wilde laten bijvijlen. ‘Nee,’ zei de nagelstyliste, ‘ik kan nagels korter vijlen, maar nooit langer.’ Dus werden de nagels afgevijld wat neerkomt op vijlen, want daarbij gaat er altijd al nagelvijlsel af.
Geld erbij sparen ging maar mondjesmaat en leverde nauwelijks wat op. Pensioen bijsparen al helemaal niet omdat het dubbel uitgeven is: aan het pensioenfonds en later aan de belastingdienst.
Aldus bleef hun niets bespaard en bleken bijknippen en bijvijlen onwerkbare werkwoorden.

 

Letterdans

Soms een quickstep, dan weer een wals. Een enkele keer een gepassioneerde tango.
De letters vormen woorden – los of aan elkaar – tot zinnen. Mooi, zwoel of een oubollige polonaise vol gebreken zodat ze niet verborgen blijven.
Ontoegankelijke muurbloempjes blijven aan de kant. Zij worden nooit gevraagd. Opdringerige superlatieven overheersen de goudglanzende gepoetste vloer. Verdringen de eenvoudige woorden die er echt toe doen. Er is geen komma tussen te krijgen. Een enkel woord glijdt uit in de verkeerde tijd of struikelt over een contaminerende verhaspeling.
Als de muziek stopt, is alles beschouwend stil. Aan de kant is er kritiek. Opbouwend, neutraal, gekleurd of vernietigend. De taalrechter komt tot zijn uitspraak. Geen puntkomma; er volgt een uitleg: een dubbele punt volstaat.

 

Quarantainewoord

Een blinde of slechtziende is iemand met een visuele beperking. Een tolk voor doven en slechthorenden heet een tolk voor auditief beperkten, en gehandicapten zijn mensen met een beperking. Alsof een beperking minder erg is dan gehandicapt zijn door een beperking. Zijn die mensen allochtoon, dan hebben ze bovendien nog een migratieachtergrond.
Golfers hebben ook een handicap, maar dat zijn meestal autochtonen, mensen zonder migratieachtergrond. Wat niet helemaal waar is, want loop maar eens in een geruite broek negen holes, dan heb je niet alleen een handicap, maar ook een behoorlijke afstand afgelegd.

Alsof het niet genoeg is wordt alles sinds het coronavirus – aan elkaar geschreven en met een kleine letter – opgeschaald. Een besmettelijk woord dat onmiddellijk in quarantaine moet.

 

Taalverhontering

Het antoniem van zendamateur is zendprofessional. Maar dat bestaat niet. Althans niet aan elkaar geschreven.
Ik kan Mouries de Hont vragen wat hij ervan vint, maar die is druk bezig zig hart te maken voor een spellingvereenvoudiging. Au moet ou worden of andersom, dt kan wat hem betreft de prullenbak in. Excuus, prullebak.

Bij Jeroen Pouw beweerde hij destijds dat ijgenlijk het verschil tussen ei en ij moet vervallen. Kost de ‘leptop’- kindertjes te veel tijd. (Taalkenner Wim Daniëls gaf mooie voorbeelden van bepaalde taalregels die aan niemand uit te leggen zijn en wel moeten veranderen.)

In mei liep hei met mei over de heide, of in mij liep hij met mij over de hijde?
Mouries, hou je bij je onbetrauwbare pijlingen!

 

Het is te veel

‘Het is te veel, gewoon te veel. Iedere dag word je er tenslotte mee geconfronteerd.’
‘Ach, overdrijf niet zo. Kijk dan niet naar de nieuwsuitzendingen op al die zenders. Trek je er niet al teveel van aan.’
‘Het staat los van elkaar! Je weet niet wie besmet is, er is geen stereotype. Jong of oud, eenieder zou in een stereotiep plaatje kunnen passen. Het is echt te veel.
‘Adem rustig in en uit, zo voorkom je je tweede paniekaanval vandaag: dat is pas te veel. Denk even aan iets anders. Blijf hopen dat het beter wordt.’
‘Ten slotte: het teveel aan teveel baart me tenminste grote zorgen. Je kunt ten minste naar me luisteren: is dat nou te veel gevraagd?’

 

Kommakwestie

De komma is een pauze, maar meer dan dat.  

De jongeren die het coronavirus hebben verspreid worden aangepakt – alleen de schuldige jongeren.

De jongeren, die het coronavirus hebben verspreid, worden aangepakt – alle jongeren zijn schuldig.

Straks wordt dankzij de komma de verkeerde nog aangepakt.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Taalverhaal"

15.10.20
Feedback:
wauw, klapt bewonderend.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig