1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

tandpasta

Publicatie op: 29-08-21

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

tandpasta

149 Hits.

Huiselijke ruzies hebben haast altijd een onbenullige oorzaak. Meningsverschillen over gewichtige zaken worden met kalmte en de nodige ernst benaderd. Het zijn niet de studierichting van de dochter of de aankoop van een huis die de sfeer voor dagen verpesten. Daarvoor zorgen de onvindbare pantoffels of het licht boven de wastafel dat bleef branden. Ordinaire voorwerpen die uit hun rol vallen of zonder verwittiging van plaats veranderen, brengen de huisgenoten op het oorlogspad.

De verraderlijke bezem achter de kelderdeur en het onfortuinlijke mobieltje, geglipt tussen de kussens van de zitbank, zijn vermeld in de vakliteratuur. De brillendoos in de paraplubak heeft een Japanse cineast geïnspireerd. Weinigen weten dat een beperkt aantal huishoudelijke objecten een merkwaardige eigenschap bezitten: naast de oorzaak van het gekibbel zijn ze er tegelijk de maatstaf van, de barometer van het klimaat binnenshuis. Daarover werd nog niets geschreven.

Bij Jan en Annemie, zevenendertig jaar huwelijk, is het corpus delicti de tube met tandpasta. Als kersvers gehuwde kneep Jan om het even waar, zodat de tube de vorm aannam van een corpulente tropische worm met een lijf vol blutsen. Annemie rolde het uiteinde zolang op tot de samengedrukte pasta de ergste schade herstelde. Te herbeginnen na de volgende poetsbeurt van Jan. Annemie verbeet haar ergernis tot de onvermijdelijke eerste spetterende ruzie, die overging in dagen van ijzige stilte en onthouding van geslachtsverkeer. Dit laatste werd Jan fataal. Niet bereid om de methode van Annemie zomaar over te nemen, beloofde hij voortaan zo ver mogelijk naar achteren te knijpen, zodat ze weinig werk zou hebben om aan de tube een acceptabele vorm te geven.

Sindsdien is de huiselijke sfeer bij Jan en Annemie af te lezen van de tube tandpasta. Er waait een aangenaam briesje onder een egaal blauwe hemel wanneer de bluts helemaal onderaan zit; werd ergens in het midden geknepen, dan varieert het van licht tot zwaar bewolkt met opklaringen; de neep dicht bij het schroefdopje betekent stormweer.

Dat laatste was kortgeleden weer het geval. Jan kreeg het verwijt dat hij met de toiletborstel tekeer ging als een aap met een zwabber, en dat hij na gedane arbeid wel eens zijn bril mocht opzetten om de toiletpot te inspecteren. Hij antwoordde dat zijn lief vrouwtje als laatste op de bril had plaatsgenomen. Annemie sprong op van verontwaardiging. Er vlogen grove woorden heen en weer en de toon zwol aan tot een gekrijs, waarop Jan, superieure onverschilligheid veinzend, rustig zijn jas aantrok en de voordeur met een klap dicht smeet. Bij zijn terugkeer kon hij, zijn benevelde toestand ten spijt, al in de gang een beklemmende mistbank van stilte waarnemen.

Uit ervaring wist hij dat Annemie nooit lang mokte. Na enkele dagen kocht ze een dure jurk, waarna ze overging tot de orde van de dag. Ze verstopte haar aankoop, maar de app van de bank informeerde Jan wanneer het weer ging opklaren. Hij had niet graag het eerste woord. Hij besloot rustig te wachten.

De volgende morgen was de tube met tandpasta weg. Op haar plaats stond een glazen potje met twee houten eetstokjes erbovenop. De twee tandenborstels waren er nog. Jan vond dat ze hem enigszins verweesd aankeken in hun bekertje, alsof ze het ook niet wisten.

Het glanzend witte goedje had een zalfachtige consistentie en rook naar kamille. Hij beroerde het oppervlak voorzichtig met de punt van een stokje en viste een minieme hoeveelheid kleverige brij op. Hij bracht het naar zijn mond en proefde citroenen. Een rinse smaak, niet onaangenaam. Hij spuwde het uit en draaide het potje rond in de handpalm; geen etiket, geen aanduiding van inhoud of herkomst. Waar heeft ze het goedje gekocht? Heeft ze het zelf gemaakt? Om met zekerheid te weten wat erin zat, moest hij als eerste het stilzwijgen verbreken. Ze had het fijntjes aangelegd om hem tot spreken te verplichten. Het kon ook een valstrik zijn. Hij mocht geen risico nemen.

‘Dat potje in de badkamer smaakt vreemd.’

‘Het is bekend dat rattenvergif een aparte smaak heeft’, zei Annemie onbewogen.

‘Sinds wanneer wordt rattenvergif toegediend met Chinese stokjes?’

‘O, een kleine hoeveelheid volstaat. Het is krachtig spul.’

Annemie kruiste de armen voor haar borst en rond haar mondhoeken verscheen een plagend lachje. Jan besefte dat het niet loonde verder die richting op te gaan, maar hij zag niet direct een uitweg. Tegen beter weten in ging hij een stap verder.

’Dat potje ruikt vreemd’, zei hij, de punten van zijn pantoffels bekijkend.

Annemie zuchtte. ‘Je hebt etherische kamilleolie geroken. Volgens de drogist helpt het tegen irritatie.’ Ze pauzeerde even, en vervolgde zeemzoet: ‘Je vraagt me vaak kamillethee wanneer je gespannen bent. Zal ik een kopje klaarmaken?’

Dat was een venijnige steek onder water, verpakt in een aanbod om de strijdbijl te begraven. Hij wilde wel, en tegelijk wilde hij niet. Tenslotte had hij schoon genoeg van het idiote steekspel en bromde een bijna onhoorbaar ja.

‘Eerst je tanden poetsen.’

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

30.08.21
Feedback:
Vooral het eerste gedeelte vind ik prachtig beschreven. Erg grappig.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.08.21
Feedback:
Heel leuk geschreven, Luc. Met plezier gelezen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.08.21
Feedback:
Leuk verhaal, luc. Deze tandpastatube-irritatie bestaat inderdaad al generatieslang en speelde ook tussen mijn ouders. Mijn vriendin en ik hadden allebei onze eigen tandpasta, maar zelfs dat heeft onze relatie uiteindelijk niet gered.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Luc Declerck 30.08.21
  Dank je wel, Ewald. Hier is het mijn vrouw die knijpt, en ik rol. Voor mijn verhaaltje heb ik de rollen omgekeerd...

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Sprookjes
Zonga
121
Lezen?
Maurice
101
Lezen?