Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Titel onbekend

Ik moet alleen maar even naar de wc. Het is pauze, ronde één is net afgelopen. Geen idee op welk congres ik beland ben. Ik ben hier op verzoek van de directie. Zeker niet op mijn eigen initiatief. Als ik mij opgeef voor een bijeenkomst, wat dan ook, dan kies ik de workshops van tevoren weloverwogen uit. Nu weet ik de naam van het congres niet eens, laat staan het thema van de bijeenkomst die ik zojuist gevolgd heb. Om me kapot te schamen. Wat ik wel weet is, dat ik een tasje gekregen heb bij deze eerste workshop met een boek erin. Als een kind zo blij ben ik, want een cadeautje krijgen, een boek nog wel, dat is natuurlijk altijd leuk. Ik zal dadelijk meteen kijken naar de schrijver en titel maar eerst moet ik dringend een sanitaire stop maken. 

Ik vraag iemand van het personeel naar de toiletten. De medewerker zegt me dat de wc op de eerste verdieping is. Wat raar, geen toiletten op elke etage, maar goed, ik naar de eerste verdieping. Ik neem de lift naar beneden. Dat is makkelijk, ik hoef maar één ‘halte’ lager. Ik stap uit en het is net of ik in een andere wereld ben aangekomen. Ik zie en hoor niemand hier. Ik kom in een witte gang met allemaal deuren aan weerszijden. Het lijkt wel een ziekenhuisgang. Een hoogst steriele en vooral irritante gang. Ik word haast sneeuwblind van al die witte vloeren, muren en plafonds. Geen plant of poster te bekennen wat dit ijzige landschap ook maar enigszins opfleurt. Maar wat onbegrijpelijker is: waarom zijn hier nergens bordjes? Wat is hier het nut van? Hoe moeten bezoekers zoals ik nou weten waar ze naartoe moeten? Waarom niet werken met kleuren, zoals in sommige ziekenhuizen? In Nijmegen bijvoorbeeld, hebben alle etages van de oogkliniek kleuren. En niet alleen zijn de muren daar geverfd in een bepaalde kleur, maar hangt er ook op elke afdeling een bordje aan de muur met ‘rood’ erop geschreven bijvoorbeeld. Speciaal voor de kleurenblinden die wel lezen kunnen maar geen kleuren kunnen onderscheiden. Of waarom werken ze hier niet met namen, straatnamen? Een “Liftplein” of “Toiletten  promenade”  zou al een stuk duidelijker geweest zijn. Tot overmaat van ramp loopt deze helse gang ook nog in allerlei bochten en afslagen en nergens ook maar één bordje te bekennen waarop ‘toiletten’ of ‘wc’ staat. Als ik thuis ben ga ik direct een klacht indienen over de locatie. Wat denken ze wel, om mensen zo het bos in te sturen!

Los van mijn ergernis, word ik tevens lichtelijk nerveus. Omdat ik nodig moet, logisch, maar ook omdat de volgende ronde elk moment kan beginnen. En als het iets is waar ik een hekel aan heb dan is het aan te laat komen. Ik blijf maar lopen en lopen op een tempo alsof ik de weg als mijn broekzak ken, en ineens realiseer ik me dat ik de weg terug naar de lift dadelijk natuurlijk ook niet meer weet te vinden. Want door al die bochten en afslagen weet ik vanzelfsprekend niet meer hoe vaak ik rechts of links afgeslagen ben. Verdorie, waarom ben ik ook alleen gegaan? Naar dat congres bedoel ik. Naar het toilet kan ik normaliter wel alleen uiteraard, maar het zou wel fijn geweest zijn als er een collega boven op me had zitten wachten. Nu weet ik niet wie ik moet waarschuwen dat ik later bij de volgende ronde kom. En ineens krijg ik het Spaans benauwd. Mijn tas! Met mijn telefoon! En verdorie, het tasje met het boek. Waar heb ik dat gelaten? Waarom ben ik als een kip zonder kop zo de lift ingestapt? Wie weet, is iemand er met mijn tas, tassen, vandoor gegaan. Hoe kom ik nu thuis? En, ook dat nog, mijn jas! Die hangt ook boven. Ergens. In een of andere garderobe. Geen idee waar, want een dame was zo attent om mijn jas aan te nemen. Ik moet nu niet verder denken. Niet aan de auto, die “ergens” geparkeerd staat. Niet aan de autosleutel die in mijn kwijtgeraakte tas zit. Niet aan de kou als ik straks zonder jas buiten sta. En vooral niet aan het thuisfront dat ik niet kan bellen met een verloren, of erger, gestolen telefoon. 

Ik kan wel huilen van zoveel ellende maar doe het niet want dat gaat me niet helpen. First things first. Eerst maar eens de weg terug vinden. Ineens vraagt iemand: ‘kan ik u helpen mevrouw?’ Waar komt deze persoon ineens vandaan? ‘Ja’, zeg ik opgelucht, ‘ik zoek de lift naar de tweede verdieping.’  Ik rep met geen woord over het toilet. De hoge nood lijkt ineens een storm in een glas water te zijn. Gek genoeg leidt superieure stress van boven tot obstipatie van onder. Blijkbaar hebben andere dingen, zoals de gedachte aan een tasje met een onbekend boek, hogere prioriteit gekregen, zelfs voor het lichaam. Niks yin en yang. Geestelijke nood gaat boven het fysieke. 

Met het grootste gemak brengt hij, of zij, mij naar de lift toe. Ik zie geen gezicht van deze persoon, dus weet niet of het een man is of een vrouw die me helpt. Tegenwoordig schijnt dat ook niks meer uit te maken, maar dat terzijde. En bovendien, hoe lang we ook in de lift staan, we komen vreemd genoeg maar niet op de tweede verdieping. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik in je reinste nachtmerrie zit. Zo’n eentje waarin je verdwaalt, je spullen kwijtraakt, te laat komt, of helemaal niet aankomt door slechte bewegwijzering. Of beter: aan het ontbreken van bewegwijzering. 

En terwijl ik mij langzaam bewust word van het feit dat dit gevoel niet eens zo ver van de werkelijkheid ligt, en het heerlijke besef van een eigen toilet binnen handbereik, weet ik niet wat erger is. De nachtmerrie zelf, of het niet weten welk boek ik gekregen heb, maar dat wel voor altijd ongelezen achterblijft op een tweede verdieping op een onduidelijke locatie op een onbekend congres.

© Annemarie Steenbergen op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
16.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je blijft lezen. Je wilt weten waar het verhaal naar toe gaat. Knap hoor Annemarie.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
16.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prachtig verhaal!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Geweldige nare droom Annemarie
Heerlijk om te lezen
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Wat een mooi verhaal, Annemarie!
Ik vind het ook nog best spannend.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig