Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Traditie

Sinterklaas is en was altijd mijn favoriete feestdag, of beter gezegd feestavond. Ik heb mooie herinneringen aan de tijd dat ik nog in Sinterklaas geloofde.
Mijn moeder speelde toen sinterklaasliedjes op de piano en mijn broer en ik zongen mee. Mjin vader was daar nooit bij, hij was boven of had een ander excuus. Plotseling werd er dan aan de deur gebeld, oh schrik. En er werd er snoepgoed in de woonkamer gestrooid. Niet lang daarna verscheen mijn vader en wij vertelden hem wat hij had “gemist”. Wij snapten daar toen natuurlijk niets van.
Nadat we een hond hadden was het snoepgoed niet meer los, maar keurig in zakjes verpakt. Ook mochten we regelmatig ons schoentje zetten, al hadden we geen open haard.

Toen ik dan eindelijk kreeg te horen dat Sinterklaas en Piet niet bestonden, voelde ik mij voor de gek gehouden en was teleurgesteld. Maar rond 5 december werd mijn teleurstelling helemaal gecompenseerd door het plezier in het maken van surprises en gedichten. Dat vond ik geweldig en begon hier dan ook vrij vroeg aan. Het legale, goedmoedig plagen van elkaar was al een feest op zich en in de loop der jaren werd ik er steeds beter in.
Naarmate mijn broer en ik ouder werden en minder tijd hadden, besloten we de surprises af te schaffen, maar het maken van gedichten bleef bestaan en dat is altijd zo gebleven.

Omdat mijn huidige echtgenoot een Zwitser is, in Duitsland opgegroeid, is hem de Sinterklaassfeer vreemd. Ofschoon ik het wel heb geprobeerd met gedichten, zelfs in het Duits, heeft hij het bijzondere van Sinterklaas nooit kunnen begrijpen. Jammer, maar ik kon mij nog elk jaar in gedichten voor mijn ouders en broer uitleven, later voor mijn moeder en mijn broer. Dat was, nadat wij naar Zwitserland waren verhuisd, dit jaar 12 jaar geleden, mijn bijdrage aan het Sinterklaasfeest.

Omdat ik de speculaas en de gezelligheid die deze tijd met zich meebrengt in Zwisterland na verloop van tijd enorm ging missen, ben ik de laatste jaren rond 5 december naar Nederland gekomen, met uitzondering van de Coronajaren dan.
Samen met mijn moeder naar een Sinterklaasfeest van de ouderenvereniging, vond ze prachtig. En uiteraard als hoogtepunt onze eigen viering thuis. Met een aantal gedichten die ik zelf had gemaakt: mijn moeder lukte het niet meer en mijn broer had geen tijd. Ik vond het nog steeds fantastisch om te doen en genoot van de voorpret. Zelfs mijn moeders poes mocht zich op een eigen gedicht verheugen.

Helaas is het vieren van Sinterklaas nu afgelopen, na het overlijden van mijn moeder dit jaar. Maar … het maken van gedichten kan ik toch nog steeds niet laten! Deze traditie houd ik voorlopig in ere en hoop dit nog lang te kunnen doen.

 

© Renee Iseli - Smits op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
27.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Nostalgie. Heerlijke tijden. Toen zwarte piet nog zwart was.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig