Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Vader en dochter

En toch ga je erover nadenken. Ik ben nog geen tien minuten binnen of  een paar zijn al ‘flabbergasted’. Waarover? Ik weet het niet. ‘Awkward’ is ook een gedeelde mening. Mijn nieuwe pak vinden ze zonder uitzondering ‘nice’. Hoewel, de moeder van de vriendin van mijn dochter vraagt zich af of double-breasted nog wel in de mode is. Jammer dat ze die jurk niet in haar maat hadden. Denk ik. Zeggen doe ik het niet.

Er wordt al zoveel gezegd. Gevraagd minder. Hoe ik ertegenover sta dat mijn dochter een vriendin heeft, bijvoorbeeld. Een teleurstelling, dat denk ik. Houden van heeft er niets mee te maken. Maar ik denk in ieder geval eerlijk. Anderen denken anders over mij te moeten denken, maar ze zitten dan ook in een andere situatie. Waarmee ik beslist niet wil zeggen dat een schoonzoon altijd beter is. Maar een teleurstelling is het zeker.

‘U moet niet zo in het verleden leven,’ zegt die woke-vriendin als ze vraagt of ik een chocobol bij de koffie wil en ik zeg: “O, een moorkop, lekker.” ‘Verleden? Een paar jaar geleden heette het nog een moorkop. Als ik opsta, is het vandaag en niet gisteren of morgen. En vandaag heb ik opeens trek in erwtensoep, dus ga ik dat morgen halen, ook al had ik er dan gisteren trek in.’

Na enig nadenken zegt ze: ‘Zonder vlees, mag ik hopen, u bent toch wel vegetarisch?’

‘Nee, ik ben nog steeds van vlees en bloed en ik ben geen vegetariër.’

Een of andere neef die denkt dat het gelukshormoon de waarde van de bitcoin is, houdt hier een verhandeling over. Ik begrijp daar niets van. Na iedere zin zegt hij ‘zeg maar’: ‘De koers zal alleen maar stijgen, ik zou dus nu maar instappen, zeg maar.’ Zeg maar betekent volgens mij ‘als het ware’. Helemaal zeker is dat dus niet. Ik ben allang blij dat ik kan pinnen, als mijn pensioen het tenminste toelaat en dat ik weet hoe ik mijn ov-kaartje moet opladen zodat ik de bus of tram in kan stappen.

Ik kan het allemaal aan totdat de woke-vriendin de aandacht vraagt: ‘WE zijn zwanger!’ waarmee ze zichzelf bedoelt. ‘Daarom drink ik niet meer’ – dat werd tijd, je kunt thuiswerken niet overal de schuld van geven. ‘En er zijn ook nog eitjes ingevroren.’

De chocobol schuift over het schoteltje, dreigend richting mijn gulp. De knopen van mij double- breasted colbertje springen er spontaan af. Waarin ben ik tekortgeschoten? Mijn dochter wordt een moeder, zeg maar, en ik een opa, als het ware. ‘Kom, ik stap maar eens op.’

Bij de deur slaat mijn dochter haar armen om mijn nek en knuffelt me stevig, zoals vroeger als ik van mijn werk thuiskwam. Ik hoef niet meer te bukken. Wat houd ik toch van haar, denk ik. Ik zeg het ook. Er is geen man die ze zo zal knuffelen.

Vandaag ga ik weer verder. Op het bord van de groenteman staat geschreven: ‘Heden eigengemaakte erwtensoep.’ En toch ga je erover nadenken. Alles wat je zelf maakt is meer eigen dan alleen maar het idee: ik ga het zelf maken. Wat ik overhoud vries ik in.

  

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Han, prachtig die gedachten en observatie, waar je twijfel en zekerheid met elkaar laat spelen.
Verandering gaat snel en ongericht, is dat altijd goed? Mooi verwoord.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk geschreven, Han. Met plezier gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig