Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

294 Hits

Publicatie op:
Vakwerk
Het loopt tegen het middaguur. Er zijn al aardig wat patiënten weggewerkt en de volgende ligt al rustig in de stoel te wachten. Nou ja, rustig, er gaat een extractie plaatsvinden, dus er zal ongetwijfeld sprake zijn van wat spanning. Ik werk al jaren als tandarts, maar vroeger was alles stukken eenvoudiger. Trekken die handel, en zo jong mogelijk aan een gebit. Er is werkelijk niets beter dan horen hoe het bot kraakt wanneer je de tang om de tand of kies zet. Draaien en wrikken.
'Even flink zijn, de kiezen van elkaar en trekken maar.'
 
Laatst zat ik veertig jaar in het vak. De plaatselijke krant nam een interview af en daar stond ik, lachend op de voorpagina. Fantastisch toch?
'Stopt u er al bijna mee? U bent zowat zeventig,' zei die blaag van een fotograaf. 
Hoe durft hij. Als je die jonge tandartsen van nu toch eens ziet. Je kunt het gewoon niet vergelijken met een tandarts van mijn lichting. 
Tegenwoordig houden ze rekening met de bange patiënt. Onbegrijpelijk. Waarom zou welke arts dan ook zulks normaal vinden?
Elke patiënt luisterde vroeger zonder morren. Geen gekerm of gehuil, angstig of niet.
Ja dokter, nee dokter. Ook assistentes beefden wanneer ze met mij samenwerkten. Slechts één blik van mij en ze krompen ineen. En nee, ik droeg nimmer blauwe, roze of paarse handschoentjes.
 
Het meest belachelijke van deze tijd vind ik nog wel het overmatige gebruik van de computer. 
Overal doet deze dienst voor. Maar stel je voor dat hij er halverwege de dag mee ophoudt? Waar blijf je dan als rechtgeaard arts? Mijn ouderwetse systeem werkt nog altijd perfect.
Nooit een fout gemaakt. 
 
De vrouw in de stoel opent bevend haar mond. De rechter snij- en voortand moeten getrokken worden. Ik zie het in haar status. De twee tanden zijn verrot, dus trekken is de enige overgebleven optie. Ik rol mijn linkermouw op en neem een tang. De tanden zijn er snel genoeg uit, de wond bloedt lekker. Vakwerk weer. Dan kijk ik opnieuw naar de status. 
 
Maar wacht eens.
Hij ligt verkeerd om. Oh nee, ik heb de verkeerde voortanden getrokken! Ik had de linker snij- en voortand moeten trekken in plaats van de rechter. Wat nu?
Hmm, de patiënte weet niks van mijn vergissing en twijfelt sowieso niet aan mijn oordeel.
De boel is gewoon verrot. Dan trek ik die andere twee ook wel mee. Vier voor de prijs van twee. Geen haan die daar naar kraait. Probleem opgelost. 
Echt, ik ga nog lang niet met pensioen. 
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vakwerk"

26.01.21
Feedback:
Mijn nachtmerrie! Maar heel goed geschreven, wellicht té goed ;o
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig