1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  971 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Vergissing

Publicatie op : 10-09-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Vergissing

39 Hits.

Vergissing

Ongetwijfeld vergis ik mij, maar het fantaseren over waar buren zich in hun pré- en postvakantieperioden mee bezighouden, waar zij hun geld mee verdienen en wat hun hobby’s zijn, moet wel zo ongeveer de meest tijdrovende, soms uit diepe verveling ontstane, campingbezigheid zijn. Wij doen er ook aan mee, net als alle buren, wij fluisteren er wat af.

Wij fantaseren en insinueren dat het een lieve lust is en een aardig tijdverdrijf, maar ook zodanig dat we bijkans zelf in onze spinsels geloven.

Of ze kloppen is in de regel nooit te achterhalen en is ook niet zo belangrijk. Die keer dat we onverhoopt wel achter de werkelijke levenswandel kwamen van een stel ‘campeurs’  tegenover ons, was middels de langdurige babbel van de ene helft van hen.

Het was verhelderend maar anders dan verwacht, hij verdiende zijn brood als gemeenteambtenaar en mevrouw zelf deed een duit in het zakje met van alles en nog wat, waarvan, volgens eigen zeggen het meest enerverend, het voorzitterschap van de plaatselijke ‘Zonnebloem’ was.

Dat het ook omgekeerd evenredig kon zijn, dat wij verkeerd werden ingeschaald, daar kwamen wij achter op een camping in het diepe zuiden van Frankrijk.

Wij waren al een aanzienlijke tijd bezig om onze tent te manoeuvreren in een, voor het gewenste doel, meer rechtopstaande houding, toen een man op een gele sportfiets bij onze plek halt hield en met z’n rechterhand de dakrand van onze Zafira vastpakte als noodzakelijke steun. Twee keer had ik die gele fiets, een Cannondale dat had ik meteen gezien, langs zien glijden, de tweede keer al beduidend langzamer. Die keer groette hij zeer amicaal in het Nederlands, ik groette terug, uiteraard zo vriendelijk mogelijk. ‘Goh, treffen we nu al kennissen in Frankrijk?’

Overigens is het hier, in Zuid-Frankrijk, niet zo bijzonder dat er een bekend taaltje tot je oren komt, het stikt van de Nederlanders, dat hier Frans gesproken wordt is meer bijzonder.

“Zo, ook Nederland ontvlucht?” hij was duidelijk verlegen om een gesprek. Het accent van de lange man, bovengemiddeld lang zelfs, verried onmiskenbaar, samen met zijn gezicht overigens, dat hij van het platteland kwam. Tegen de gebruikelijke norm van oosterlingen in deed hij ook geen enkele poging om dat te verbergen. Hij had allang gezien waar wij wegkwamen. “Jullie komen uit Enschede?” vroeg hij retorisch en knikte achteruit naar de achterzijde van de auto waar zich de nummerplaat bevindt.

“Klopt, maar jullie komen ook niet bepaald uit Amsterdam”, zei ik met de hamer in de hand voor de haringen die nog niet vast zaten. Ik schatte hem op een leeftijd rond de veertig. Hij lachte luid en beaamde dat, “wij komen uit Borger Drenthe.”  

“Borger,” ik knikte alsof ik dat goedkeurde, “dat ken ik van de hunebedden.”

De man uit Drenthe hield ons zolang van het werk dat ik er niet onderuit kwam om te vragen of hij zin had in een bak koffie.

“Sorry, ik kan je niets anders aanbieden want het bier is nog niet koud.”   

Beetje te dik aangezet, lachte hij luid en keek op zijn horloge, “ik heb een veel beter idee, de koelkast bij ons is al een paar dagen op temperatuur, en ik grijp nog lang niet mis.” Zijn lachte schalde opnieuw over de camping. “Ik haal wel iets kouds op, ben zo terug,” en weg was onze man uit Borger. Nog geen vijf minuten later was hij weer terug, ik had net alle haringen de harde bodem ingedreven, de tafel met de stoelen opgezet en Vera, mijn vrouw, had de koffie klaar.

De man stelde zich voor als Henk terwijl hij een six-pack blikjes bier op ons koelkastje plaatste, “die kom ik straks opdrinken, mijn vrouw heeft net iets van eten op tafel staan”. “Geen probleem”, ik knikte erbij, “neem je vrouw dan ook mee.”

Ik zette meteen de koelkast op stroom, het bier moest natuurlijk wel op temperatuur blijven.

Ik vond het wel leuk, zo snel al aanspraak in de buurt, maar Vera reageerde zoals ze wel vaker reageert in dergelijke situaties, anders. “Da’s snel kennismaken,” zei ze. Ik weet niet waardoor, maar haar gezicht toonde een gereserveerde blik.

Henk hield woord, een paar uur later stond hij er weer, de laatste kruimels van een revolutie maaltijd slikten wij net weg, het werd al donker en ik was wel toe aan een biertje.

Henks voorkomen had een meer dan kleine metamorfose ondergaan, hij zag er nu iets anders uit dan een paar uur geleden. Wat het meest opviel was het strakke gladde zwarte broekje waar een paar gezonde erg blote witte benen uit ontsnapt leken. Daarboven droeg Henk een strak glinsterend wit T-shirt. De blik van Vera werd nog iets gereserveerder. “Waar is je vrouw?” vroeg ik, enigszins nieuwsgierig hoe een vrouw uit Borger er in Zuid-Frankrijk uitziet.

“Ooh,” zei Henk, “die zal zo wel komen, zij is nog aan het wassen en watergolven,” voor de zoveelste keer klonk z’n luide lach door de onvermijdelijk donkerder wordende Franse avond. Ik lachte wat schaapachtig mee. We klikten het eerste blikje open, proost. Henk bleek een vlotte prater, niet vervelend. Hij vertelde uitgebreid over uitgaan in clubs die het stadje naast de camping rijk scheen te zijn.

“Daar komt ze al aan,” Henk tuurde het pad af en kondigde zijn vrouw aan. Vanuit het vale licht van de lantaarn kwam daar inderdaad iemand aan, strompelend, over het ongelijke en knerpende grindpad. Zag ik dat goed, helemaal uitgedost in leer, van top tot teen glimmend door het vale campinglicht beschenen. Zwarte laarzen tot over de knieën, superhoge hakken, zeer korte zwarte rok met een split aan beide zijkanten doorlopend tot zo goed als op de heupen. Ogenschijnlijk zo weggelopen uit de eerste de beste fetisj party. De blik van mijn vrouw was ineens duidelijk meer dan gereserveerd, ik zag het wit van haar ogen oplichten, zelfs in het halfdonker, haar ogen waren groot en rond geworden

“Hallo, ik ben Annie”, de stem kwam diep uit haar decolleté, ze lachte vreemd en ze gaf ons een hand. Ik bood haar een stoel aan, wij zaten op onze kleine ‘reservekrukjes’. Ze ging omslachtig en voorzichtig zitten, ze wilde ook wel een biertje. Een gesprek vlotte van geen kant, hun verhalen over alle clubs in hun omgeving, in Drenthe en Groningen, de dresscodes die er verplicht zijn en de kennissen die zij er op hadden gedaan, interesseerden ons geen ene moer.

Annie vertelde nog wel heel gepassioneerd over hun vele bezoeken aan de diverse clubs hier in Zuid-Frankrijk. Ik was best nieuwsgierig, mijn vrouw iets minder en een andere conversatie was niet aan hen besteed. Zelfs een poging tot iets volkomen neutraals als andere campings of over de interessante streek werd meteen afgekapt, was het niet door Henk dan wel door Annie.

Waarschijnlijk begon het Henk en Annie langzamerhand duidelijk te worden dat wij niet uit hetzelfde hout gesneden waren als zij. Het was al even stil, toen Annie expliciet mij aankeek en met diepe hese stem vroeg, “komen jullie eigenlijk weleens in clubs, bezoek jij weleens een club?” Enigszins overrompeld keek ik in het zwaar opgemaakte gezicht, ik voelde mij belaagd, ik aarzelde en dacht na over mijn antwoord. Ik wilde graag ‘ja natuurlijk’ zeggen als dat haar zou kunnen behagen, maar ik wist niet zo snel welke ik moest kiezen uit de oneindige rij van nul.

Vera was iets assertiever en antwoorde voordat ik iets kon inbrengen, “jazeker hoor, ik minder, maar Jan wel, die komt regelmatig bij de club, een paar keer per week zelfs.

De voetbalclub wel te verstaan.”

Henk en Annie zullen zich ongetwijfeld goed vermaakt hebben in de clubs rond onze camping in Zuid Frankrijk, maar dan wel zonder ons.

Een paar keer kwamen wij elkaar nog tegen in en rondom de camping. Eén keer al laat op de avond bij de poort, wij net terug van een romantische restaurant visite en zij ongetwijfeld onderweg naar het stadje voor een bezoek aan één van die legendarische, door henzelf zo geroemde, clubs.

Henk en Annie waren in gezelschap van een ander stel, ogenschijnlijk, net als wij: doorsneemensen, niks vreemds of extravagants aan.

Wij hebben elkaar vriendelijk gegroet.

Wat opviel was de besmuikte grijns op het gezicht van de lange man uit Borger.

Henk zal toch niet voor een tweede keer ‘misgrijpen’?  

Jan van Beek

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
De achtervolging
104
Lezen?
Gerrit
56
Lezen?
Slangetje
55
Lezen?
Frans
54
Lezen?