Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vlinder op vakantie

Er werd wat afgepraat de laatste tijd tussen Bobby en Vlinder want waar zullen we dan heengaan op vakantie? Uiteindelijk belt Bobby zijn oom in Brussel op om te vragen of ze daar een weekje mogen logeren en dat was goed. ‘Vind je het leuk om naar Brussel te gaan’ vraagt hij Vlinder. Ja lijkt haar een goed idee. De oom van Vlinder is kunstschilder en ze zullen vier dagen bij hem logeren en verder in een hotel. Op een maandag in mei komt Bobby haar halen met de auto. Vlinder draagt een zwarte spijkerbroek en een blauwe sweater met een wit bloesje. Ze heeft haar haren in een knot. ‘Dag lieverd,’ begroet ze hem.

‘Zie ik er niet enig uit en reisvaardig?’  Bob loopt naar binnen en begroet haar moeder. ‘Ik zal goed zorgen voor uw dochter,’ zegt hij tegen mevrouw Bergsma. ‘Ik heb boterhammen gesmeerd voor jullie,’ zegt deze en ik wens jullie een hele fijne tijd in Brussel. ‘Ik ga nog bellen maar doe de groeten aan Casper.’ Bobby drinkt een kopje koffie terwijl Vlinder de laatste dingen gaat pakken. Dan zijn ze klaar om te vertrekken. ‘Heb ik alles.’ zegt ze. ‘Dag schat.’ zegt haar moeder. ‘Hou je goed he?’ ‘Ja mam dank je wel.’ Ze vertrekken. ‘Zal ik de radio aan doen?’ vraagt Bobby. We zijn om een uur of twaalf in Brussel. ‘Casper woont in Elsène boven een kapperszaak. ‘Het is echt een aparte man.’ Vlinder pakt haar boek. Ze is aan het lezen in ‘liefde in tijden van cholera’ van Marquez. Het gaat over een man die verliefd is op een vrouw maar haar niet kan krijgen. Hij heeft een papegaai en uiteindelijk zal hij sterven als hij het dier wil redden die in een boom is geland. Er zitten hilarische stukjes in want Spaanse schrijvers hebben veel humor. Ze zijn niet zo dogmatisch als Nederlandse schrijvers die zich graag uitzonderen met een glas wijn als ze gaan schrijven en dan de perfecte woordenschat zoeken. Vlinder houdt niet zo van de Nederlandse schrijvers maar ze leest ze wel om op de hoogte te blijven. Het liefst leest ze Cees Nooteboom met zijn mooie ‘de winterkoningin’.

Daar houdt ze veel van. En ‘Rituelen’ over een Chinese prinses. In Brussel worden ze ontvangen door de oom van Bobby. Een lieve man hij is vijftig jaar. ‘Bob, ik heb een nieuwe Chablis, die je moet proeven,’ zegt hij trots. ‘Hebben jullie zin een glaasje?’ En dan kan ik je mijn nieuwe aanwinst laten zien. ‘Ik ben bezig met de schilderijen tentoonstelling van Moessorgski, heb je hem al gezien? Nee nog niet. Ze lopen naar de tuin waar hij een ateliertje heeft. In het atelier zien ziet ze een tekening van een heks. ‘Kijk! Dit is de heks Bába Jága.’ Ze ziet een angstaanjagende heks met een gele bezem in haar hand. ‘Kijk en dit zijn de kuikentjes.’ . Hartman heeft die tekeningen gemaakt maar die ken je denk ik niet.’ Nee die kende ze niet maar Moessorgski wel hoewel ze niet weg was van zijn muziek maar dat zei ze maar niet. Het was echt goed getekend en angstaanjagend. ‘We gaan nu de wijn openmaken goed?’ ‘Ik laat jou proeven Bob, even wat glazen pakken’ Samen proosten ze op de vakantie. En dan laat de wijn zich smaken, het is inderdaad een lekkere afdronk, Vlinder vindt hem erg sympathiek. Hij gaat naar de keuken om wat toastjes te smeren en dan zijn Bobby en Vlinder even alleen. ‘Bevalt het je hier schat?’ Bobby geeft haar een zoen. ‘Ja ik vind hem heel aardig,’ en hij kan verdomd goed tekenen vind ik en jij?’ Ik ook zegt Bobby. ‘We moeten morgen maar wat voor hem gaan kopen,’ een klein cadeautje zou mooi zijn. Wat denk je daarvan? Ik vind hem ook geweldig,’ zegt Vlinder. Wat wil je dan gaan kopen?’ ‘Oh wat verfkwasten.’ Of zo. Ja dat was een goed idee.

‘We eten kip met groente,’ zegt Casper als hij terug is met de toastjes. ‘Ik heb het vanmorgen gemaakt maar we wachten nog even.’ Het is een gewoonte om in Brussel in de middag warm te eten, dan eten we vanavond iets gemakkelijks. Ik heb brood met Franse kaas gehaald. En na het eten gaan we Brussel in want jullie willen vast wel naar het museum van schone kunsten.’ Vlinder is verheugd en gaat met haar glaasje op de bank zitten. ‘Waar kunnen we je blij mee maken Casper? ’Ik rook graag sigaretjes zegt hij of anders air brush verf want ik maak graag airbrushschilderijen.’ Dan gaan ze aan tafel en genieten van coq au vin, de aardappeltjes in room en kaas gebakken en de sperzieboontjes en dan pakt Casper drie sigaretjes. ‘Deze komen uit Cuba, zegt hij.’ tast toe.’

Ze nemen er elk één en dan gaan ze met het toetje aan tafel zitten. Ze zullen straks Brussel ingaan. ‘Bobby slaat zijn arm om Vlinder heen. ‘Het is een schatje,’ zegt Casper verheugd, kan me voorstellen dat je gek op haar bent,’ en Vlinder moet lachen om zijn directheid. ‘Jij bent ook een schatje,’ zegt ze en dan lachten ze alle drie. ‘Ik ga mijn auto halen’, zegt Bob en trekt zijn jas aan. ‘We kunnen ook met de bus.’ ‘zegt Bobby’ maar dat wil Bobby niet. Ze gaan met de auto. Brussel is druk die dag, erg druk. Bobby heeft moeite met de tunnels. Door de Europese Commissie is Brussel een erg gewilde stad en er wonen voornamelijk Europeanen. Bij het museum voor moderne kunsten stopt Bobby zijn auto. Ik laat jullie eruit, ik ga een plekje zoeken, ‘zegt hij’ en Vlinder en Casper stappen uit. ‘Gezellige stad he Vlinder?’ zegt Casper. ‘Lekker druk.’ ‘We gaan het museum even bezoeken en dan gaan we naar Manneke Pis lopen.’ Samen wachten ze totdat Billy terug is maar dat duurt even. Hij komt aangelopen en zegt ’tjonge dat was niet makkelijk maar het is gelukt, gaat het Vlin?’ Ze knikt blij. Op straat lopen veel toeristen met een plattegrond in hun handen. Ze kijken blij. Ze lopen in een draf naar het museum.

Daar ziet ze tekeningen van Picasso en Gaugain en is meteen blij. Ze houdt veel van het impressionisme. Ze kopen kaartjes en gaan kijken. Daar zien ze een fauvist die vogels aan het uitknippen is. Apart voor een museum vindt Vlinder. Ze lopen naar de Picasso afdeling en zien zijn Démoisselles D’Avignon en het blauwe tijdperk. Picasso was een vervend stierenliefhebber en om die reden is mijn eigen vader naar de stierengevechten In Spanje gaan kijken. Ik zou er zelf naar van worden. Dan gaan ze buiten even een sigaretje roken waar meer mensen staan. In Brussel hebben alleen toeristen geen haast. Vlinder rookt ook een sigaretje en bekijkt de toeristen. Het is mooi weer en Brussel is erg druk. De auto staat veilig.

‘Gaat het mijn meisje’ wordt er in haar oor gefluisterd. ‘Ja schatje,’ kom geef me een tongzoen.’ ‘Foei!’ zegt Bobby en doet het. ‘Ik zal je gek maken vanavond.’ lacht hij en geeft haar nog een zoen.’ We hebben hier alle tijd he? ‘Ja ik ben de toeristen aan het bekijken. Wat een contrast met die drukke stad he  ‘ik geloof niet dat ik hier zou kunnen gaan wonen.’ ‘Ik ook niet Vlindertje,’ laat ons maar in het noorden.’ ‘Casper is weer binnen, zullen wij ook naar binnen gaan?’ ‘Ja maar ik wil eerst nog een zoen.’ zegt Vlinder en trekt aan zijn jas. Hij doet speels zijn tong in haar mond. En dan staan ze even stil. Dan is het tijd om naar de afdeling impressionisme te gaan waar Casper ook verblijft. Het is tijd voor de zonnebloemen van Van Gogh en dan gaan ze naar de meesterwerken van Gaugain. 

Een donkere man begroet ze. Ze bewonderen de Afrikaanse schilderijen van Gaugain met de magische kleuren en de landschappen van Gogh, de zonnebloemen en het pointillisme. Dan gaan ze iets drinken. Dan zegt Casper:’ gaan we Dan nemen ze afscheid van het museum en gaan ergens een borreltje drinken. 

© Ingrid Karstenx op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
03.12.20
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig