Voor schrijvers, door schrijvers
970 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

75 Hits

Publicatie op:
Vuurdoop II

Vaders zeggen tegen hun dochters van achttien: ‘Die grote boze wolven? Ze bestaan!’

Aan een bushalte tussen kot en thuis gestrand vindt een meisje van achttien twee uur wachten veel te lang. Ze is nog jong, ze heeft geen tijd en ze wil ook graag heel snel naar huis. Liften gaat ze doen! Eerst twijfelt ze wel nog een beetje, maar ze denkt: Iets gebeuren op mijn eerste keer en zo midden op de dag? Dat zou toch moeten lukken zo’n gedrag? Ze gelooft een heel klein beetje in grote boze wolven, maar toch nog meer in mensen.

Een chique auto stopt, het meisje vraagt, een man die zegt: ‘Ik moet zijn waar jij moet zijn, stap snel in’. Hij heeft een pafferig gezicht en stekelhaar, maar vooral zijn kleine ogen, die kijken wel wat raar. Maar voor het meisje van achttien is hij een middelbare-leeftijd-man en ze denkt: het is zeker wel oké en mensen beoordelen op hun uiterlijk, neen, daar doe ik niet aan mee.

De auto rijdt eerst gewoon op nog bekende wegen, maar draait dan een zandweggetje in. Ze kijkt naar de man die voor zich kijkt en vraagt: ‘Waar rijdt u nu naartoe?’ Zonder kijken antwoordt hij : ‘Geen paniek, ik ken een binnenweg’. Ze ziet het rustig weggetje langs het kanaal met vissers keuvelend langs de groene boorden en denkt hoe idyllisch allemaal. Maar toch denkt ze ook: klopt dit wel? Ze kijkt naar de kleine ogen van de man maar durft nog niet met zekerheid al weten. Toch zegt ze snel: ‘Zet me hier maar af, ik kom er verder wel’. Maar de man zegt niks en de auto rijdt, rijdt hard. Hij schokt door alle putten in de weg en het meisje denkt: met zo’n auto rijd je hier toch niet normaal.

Kilometers verder, geen visser meer te zien, stopt de man. Het is plots heel stil en het meisje hoort vogels fluiten. Deuren zijn er om te sluiten, dus sluiten doet hij ze allemaal. Het meisje protesteert, de man wordt kwaad: “Jij hoer! Jij slet! Je stond daar toch wel voor de pret?!” Het meisje kijkt naar haar lange broek en slobbertrui en denkt: ik heb toch geen minirokje of hoge hakken aan en toch ook helemaal geen doorschijnend bloesje met een grote decolleté? Ze kijkt naar haar koffer op de achterbank. De man lacht vals: ‘Je moet zo niet naar je koffer kijken, die staat daar goed. Je krijgt haar echt nog wel, maar alleen als je met mij mooie dingen doet’. En het meisje ziet zijn ogen en zijn handen en ze denkt: wat gaat die man nu met mij doen? Zou hij wel een condoom gebruiken? Ze denkt nog: misschien krijg ik de deur snel genoeg weer open en moet ik mijn koffer gewoon maar laten staan? Maar dan denkt ze aan haar vader: Wat als ze straks thuis zonder koffer staat? Ze hoort zijn soms erg scherpe stem: ‘Liften mag je niet, liften mag je nooit!’ De man zegt opgewekt: ‘Je kan niet weg, deuren zijn er om te sluiten, dus sloot ik ze allemaal!’ En ze kijkt in de kilte van die kleine koude ogen, de kilte kruipt in haar. Ook nestelt zich in haar nog jonge lichaam de schaamte voor dingen die nog gebeuren gaan. Ondertussen kijkt de zelfvoldane, pafferige man al verder dan haar lange broek en lacht een opgewonden lach. Het meisje dreigt: ‘ik was al veel te laat, ze zullen me al zoeken!’. En nog: ‘Mijn vader is een politieman, hij zal ...’. Maar de man gaat helemaal niet overstag ‘Hou maar op, ik geloof je niet!’ Maar hij wordt heel ongeduldig en roept opnieuw: ‘Jij hoer! Jij slet! Je stond daar toch echt wel voor de pret!’ En het meisje denkt: mijn dreigen is belachelijk. Hij doet toch wat hij wil, het is duidelijk niet zijn eerste keer en niemand die me heeft gezien, niemand die iets zag. Maar toch herhaalt ze haar smekend dreigen nog tweede en nog een derde keer. En net wanneer ze denkt dat haar woorden niet plakken willen, ziet ze twijfel langzaam binnensluipen in die kleine ogen van de man. En als hij vloekt om wat hij niet zal krijgen, laat het meisje stil haar adem los want geen vreemde smaken in haar mond, geen vreemde penis en geen vreemde hand in en op haar lichaam gebrand, ook nooit een vreemde baby in haar buik.

Het meisje wordt ergens op een weg uit de auto gezet, haar koffer achterna gesmeten, nog één keer die minachtende roep: ‘Jij hoer, jij slet, je stond daar toch echt wel voor de pret!’ Dan een snelle draai en de auto rijdt in omgekeerde richting weg. Het meisje staat nu alleen, liften wil ze eigenlijk niet meer...
... maar moet ze tenminste nog één keer want geen bushalte in de buurt. Er stopt een kleine gemoedelijke man, maar als hij vraagt: ‘Zet je je koffer liever toch niet op de achterbank in plaats van op je schoot te houden?’ schudt het meisje van neen. De man lacht vriendelijk en probeert het nog een tweede keer, maar stopt als hij het meisje ineens ziet beven. Bezorgd vraagt hij: 'Is er iets gebeurd?' Het meisje schudt nog eens van neen maar houdt haar koffer te krampachtig vast. En stil zegt de man: ‘Van mij hoef je geen schrik te hebben, ik ben een middelbare-leeftijd-man, ik kan wel je vader zijn. Ik breng je helemaal naar huis, maar liften, doe dat maar nooit meer!’

En liften deed het meisje, na deze eerste keer, inderdaad nooit meer. Maar het beeld van haar koffer op die achterbank draagt ze nog een tijdje mee samen met het voor altijd onbeantwoorde dilemma.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vuurdoop II"

Heb je deze al gelezen?

  • Sal hoor je niet op 4 mei (1) (469) Han Maas 30-04-2020

    ‘Wordt het niet vreemd voor u dit jaar?’ vraag ik.‘Sal, ik heet Sal. Leer je dat nu nooit?’Sal stroopt zijn mouw op: ‘Als ik naar dit nummer kijk dan huil ik. Maar dat zie je niet.’ ‘Kon je het niet...

    Lees meer: Sal hoor je niet op 4...