Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

169 Hits

Publicatie op:
Wat had hij graag een fiets gehad

Jammer dat de waarheid ter discussie staat, want verzonnen is het zeker niet. 

Als ze geen broers waren geweest, was het allemaal heel anders gelopen. Dat denk ik als de schooljeugd mij inhaalt op het fietspad. Ik voel de luchtstroom van een voorbijsnellende jongen die waarschijnlijk iets te laat uit zijn bed is gevallen en denk terug aan mijn jeugd. Iedere ochtend bleef ik zo lang mogelijk in mijn bed liggen. Pas na de tweede waarschuwing van mijn moeder schoot ik in de kleren, stopte mijn broodtrommel die al door mijn moeder gevuld was, in mijn rugzak en fietste als een gek naar de hbs.

Hoe vaak heb ik niet aan mijn buurjongens, de tweelingbroers Alex en Bert, gedacht. Slimme jongens die op de lagere school tot de besten van de klas behoorden en met een gymnasiumadvies van school gingen. Zij kwamen uit een groot gezin en hadden het niet breed. Hun vader was al overleden en moeder, die geen werk had, moest rondkomen van een uitkering en de ondersteuning van haar broers en zusters. Al het geld ging op aan de eerste levensbehoeften. Geld voor iets extra’s was er niet. Mijn buurjongens hadden geen fiets en waren ondanks hun prachtige schooladvies veroordeeld tot de school die het dichtst in de buurt was en ze lopend konden bereiken: de mulo.

Als ik verder wandel zie ik een jongen die tegen zijn fiets schopt. De ketting ligt eraf en hij koelt al scheldend zijn woede.

“Zal ik even helpen de ketting erom te leggen?”

De jongen kijkt mij verbaasd aan. “Dat is niet nodig meneer. Ziet u dat gebouw daar in de verte, dat is mijn school. Ik vraag daar aan de conciërge of hij mijn ketting er weer op wil zetten.”

“Jij hebt in ieder geval nog een fiets. Daar mag je blij om zijn,” zeg ik tegen de jongen.

“Iedereen heeft toch een fiets meneer. Veel jongens uit mijn dorp hebben zelfs een elektrische.”

Waarschijnlijk interesseert het hem geen biet, toch kan ik het niet laten om het verhaal over Alex en Bert te vertellen. Dat zij geen fiets hadden en daarom lopend naar de dichtstbijzijnde middelbare school moesten. Dat die school niet aansloot op hun niveau waardoor vooral Alex de interesse in leren verloor. Dat ik ze laatst nog was tegengekomen bij de begrafenis van hun moeder en dat Bert vertelde dat hij ondanks de valse start nog universitair docent is geworden. Met Alex is het slechter gegaan: twaalf ambachten, dertien ongelukken.

Ik kijk de scholier aan en zeg: “Weet je wat Alex tegen mij zei? Hij zei: Nog steeds ben ik kwaad dat ik naar die waardeloze school moest omdat mijn moeder geen centen had. Steeds denk ik weer dat als ik geen broers had gehad ik naar een andere school had kunnen gaan. Wat had ik graag een fiets gehad. Achteraf gezien had ik er een moeten stelen.”

De scholier draait zich om en zegt: “Het is een droevig verhaal meneer, maar sorry hoor, ik kan het niet geloven.” 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wat had hij graag een fiets gehad"

01.10.20
Feedback:
Schitterend. Mooi verhaal Eelco. Met plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig