Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Wie brengt de paaseieren?

Toen ik als kind naar school toe liep waren de feestdagen een belangrijk gegeven. Kerstmis en Pasen waren de twee grootste feestdagen, zeker omdat wij dan telkens twee weken vakantie hadden. Maar voor mij als kind ging het veeleer om de geschenkjes die we met Kerstmis kregen van de kerstman en met Pasen was ik grote fan van de paasklokken die hun chocolade eieren her en der uitstrooiden.
Er werd ons bijgebracht dat er 40 dagen voor Pasen de verrijzenis van Christus moest gevast worden. Geen snoepjes, geen taartjes niets wat goed was, mochten wij nog eten. Dit waren twee lange maanden, maar tevens ook een leuke tijd.
Ik zat toen in de tweede klas, elk kind had een ijzeren doosje op hun lessenaar staan, in die doos vergaarden wij onze snoepen, deze konden wij dan na Pasen allemaal opeten. Ik moet bekennen dat ik heel stiekem een snoepje ervan in mijn mond stak.
In de godsdienstles hoorden wij over Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en dan was het eindelijk Pasen.
Op Witte donderdag vertrokken alle klokken uit de kerktorens naar Rome. Op Goede vrijdag moesten wij boete doen, en mochten we geen vlees eten. Dan had je nog Stille zaterdag die dag gingen we steeds met een lege fles naar de kerk deze fles vulden wij dan met gewijd water, dat water zou ons huis beschermen tegen blikseminslag en onheil. Nu jaren later ligt die fles nog altijd gevuld in mijn kleerkast. Tot de dag van vandaag is de bliksem gelukkig niet ingeslagen zou dat water dan toch helpen?
We hadden een grote tuin en eindelijk de zaterdag voor Pasen maakten wij een diepe put deze bedekten wij met heel veel stro, zodat onze paaseieren niet zouden breken. Die nacht heb ik en mijn zusjes geen oog dicht gedaan, telkens kroop er een van ons uit bed om door het raam te turen om te zien of de Paasklok al geweest was.
Uiteindelijk schrokken wij dan toch nog wakker door een hels geluid van de klokken in de kerktoren, bim bam bim bam, haastig sprongen we uit ons bed en liepen blootvoets met wapperden haartjes onze tuin in. Onze putten waren gevuld met heerlijke chocolade eieren. Geen enkel ei was gebroken, wij dachten daar niet over na, hoe dit kon van zo hoog uit de lucht.
Nu jaren later is er grote verwarring bij vele kinderen, ook bij mijn kleinkinderen.
Vele kinderen geloven dat de paasklokken alle paaseieren brengen maar ook veel kinderen denken dan weer dat de paashaas over het land rent en zo de eieren tot bij hen brengt.
Zelfs de krantenwinkels weten het niet zeker meer, op vele paaskaarten die zij verkopen staan de paasklokken afgebeeld weer op andere kaarten zien ze vrolijke paashazen staan.
Nu weet ik nog altijd niet waar de klepel hangt. Maar ik weet wel zeker dat dit een zalige, zoete zondag is.
© Stientje Van de walle op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
21.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk, herkenbaar verhaal Stientje (hoewel...jouw geheugen is precies beter dan het mijne...ofwel deden wij het thuis wat minder aan de katholieke regels gebonden, maar de eieren die waren er wel elk jaar 😀)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig