Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

226 Hits

Publicatie op:
winter
Buiten is het koud, binnen in de woonkeuken staat de potkachel te gloeien. De ketel water  voor mijn warme kruik, mijn pyjama en zakdoek  op een rekje.
Vanuit die keuken naar de wc was eng. Rechts was het karrenhok, daar stonden de bakfietsen,
Geluiden, schaduwen en een grote fantasie, probeer dat maar eens te negeren in het donker.
Uitstellen tot je bijna ontplofte was de enige optie, met hoge nood minder angst.
De kruik lag inmiddels in bed, in een warme pyjama naar boven.
Het huis kraakte, de geluiden leken s winters veel erger dan in de zomer. Een paar rituelen maakten het dragelijk. Eerst iets hards onder het bed gooien, als er iemand onder lag, zou die wel au roepen. Vervolgens snel erin, het was hier bijna net zo koud als buiten. Met mijn hoofd onder de dekens was ik onzichtbaar, dus veilig.
Wakker worden met ijsbloemen op de ramen.
De bakkerij met winkel en het woongedeelte ertussen stond  bij het Noord-Hollands kanaal. De straat ervoor toen de doorgaande weg naar Akersloot.
Bij  mijn weten is dat kanaal 1 keer helemaal dichtgevroren.  Op de wallekant mijn houten blok schaatsen aangedaan, de banden stevig vast, ik ging naar Akersloot.
Het was wel erg koud , door het schaatsen gingen de banden losser zitten ,  die moesten weer aangetrokken worden. Heen ging nog wel, terug werd het minder. De banden werden hard door de vorst, mijn handen deden zeer en ik moest naar de wc. Hoe ik weer thuis gekomen ben weet ik niet meer, wel dat mijn tranen bevroren op mijn gezicht. Thuis in de warmte huilde ik nog veel harder,  mijn handen leken wel in brand te staan.
Mijn ouders hebben dat nooit geweten.
Een paar jaar later deed ik mee aan een schaatswedstrijd op het Verdronkenoord, jawel de eerste prijs, zelfs de jongens liet ik achter me.
Voor de meisjes was die prijs een pop, voor de jongens een worst.  Wat was ik boos toen ik die worst niet mocht, de pop heb ik thuis in een hoek gesmeten en nooit meer aan een schaatswedstrijd meegedaan.
Nu 50 jaar later is schaatsen iets wat je op de tv ziet, ijs eet je en als het koud is zet je gewoon de verwarming hoger.
Daar komen nog Retro, brocante en de mode bij, die maken dat ik me toch wat vaker over datum voel.
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "winter"

17.09.20
Feedback:
Met plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig