Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Wondbehandeling

De intacte huid werkt als barrière tegen indringende bacteriën en virussen. Onder andere snijwonden, steek-, schaaf-, bijt- en crushwonden kunnen zorgen voor een port d'entrée van ziektekiemen. Wanneer een wond niet goed gereinigd wordt kan een ontsteking ontstaan.
De opperhuid kan dichtgroeien en maskeren dat het onderhuidse weefsel geïnfecteerd is. Via een incisie kan het lichaam de bacteriën proberen kwijt te raken. Medicamenteuze behandeling kan nodig zijn.
Oudzeer vanuit de geest kan op een zelfde manier voor 'figuurlijke infecties' zorgen. Omdat het leed vanuit het verleden niet geaccepteerd en verwerkt is kan het in het heden tot pijnlijke situaties en gevaarlijke conflicten leiden.
Rouwen werkt als wondreiniging, maar dan voor de geest. Elizabeth Kübler-Ross was een autoriteit op gebied van verlies en rouw. Zij heeft vijf verschillende fases van rouw beschreven. Pas wanneer men zich blijvend in de fase van acceptatie bevindt mag 'de opperhuid' zich sluiten en heeft men oudzeer verwerkt.
 
De pijn die achter oudzeer schuil gaat
Onzichtbaar achter een maskerend gelaat
Voorkom chirusgisch ingrijpen
Laat de pijn toch langzaam wegsijpelen
Zoek de weg naar rouw en verdriet
Zodat een ieder weer een toekomst ziet
© Louisa Weijenbergh op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
31.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Toch minder een verhaal Louisa en meer een blog?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig