Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Annet Huizing winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs 2022

Zaterdag 17 september werd om 10.00 uur in de Romeinse Herberg van Archeon voor de 18de keer de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2022 (auteur - titel - uitgeverij):  

  • Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling – Uitgeverij Leopold
  • Annet Huizing – Het Pungelhuis – Uitgeverij Lemniscaat
  • Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt – Uitgeverij Leopold
  • Christine Linneweever – Altijd vluchten – Uitgeverij Kluitman
  • Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren – Uitgeverij Querido

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-.

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 3 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-.   

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…
De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2022 toe te kennen aan Het Pungelhuis  van Annet Huizing van Uitgeverij Lemniscaat.  
Bekijk hier het juryrapport

De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek “Het Pungelhuis” bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2022. 

Bron: Archeon.nl

RATING

STEMMEN

HITS

194

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE