Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

De Boekenbon Literatuurprijs 2022 gaat naar het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Daanje (1965) ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro. Naast Het lied van ooievaar en dromedaris waren De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst, Vaders die rouwen van Carmien Michels, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker en Zelf doen van Niña Weijers genomineerd.

Juryvoorzitter Guy Verhofstadt zei bij de bekendmaking van de winnaar:

“De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”

De winst voor Het lied van ooievaar en dromedaris betekent de eerste grote literaire prijs voor Anjet Daanje.

Winnaar Boekenbon literatuurprijs 2022

Wat de jury zei over de vijf genomineerde titels:

Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
“Met deze imposante, kaleidoscopische en sprankelende roman over vergankelijkheid en voortleven toont Anjet Daanje de magische scheppingskracht van verbeelding.”

Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
“Auke Hulst toont hoe je technisch vernuftig en uiterst empathisch schrijft. Deze labyrintische, gelaagde roman is sciencefiction met een hart.”

Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)
“In een sfeervol poëtische stijl paren de met lef gecomponeerde, surreële verhalen van Carmien Michels kracht aan tederheid en sensitiviteit aan gruwelen.”

Donald Niedekker – Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
“Zijn verbluffend tactiele stijl en betoverende sfeer nemen je mee op sleeptouw door vier eeuwen geschiedenis, fictie en sprookjes, terwijl je consciëntieus stilstaat bij de vraagstukken van onze tijd.”

Niña Weijers – Zelf doen (Atlas Contact)
“Haar stilistisch uitmuntende bespiegelingen verbinden indringend zelfonderzoek aan het universele, en balanceren fijnzinnig tussen een verlangen naar controle en naar zelfverlies.”

Bron: https://www.boekenbonliteratuurprijs.nl/

RATING

STEMMEN

HITS

71

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE