Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Maxim FebruariDe C.C.S. Croneprijs voor het oeuvre van een Utrechtse auteur gaat dit jaar naar schrijver en columnist Maxim Februari. De jury koos unaniem voor Februari vanwege zijn oeuvre dat op een uitzonderlijk hoog niveau in romans, columns en wetenschappelijk werk de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aantoont. Februari (pseudoniem van Dr. Max Drenth) groeide op in de wijk Overvecht, studeerde Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bracht een groot deel van zijn leven door in verschillende plaatsen in de provincie Utrecht. Hij schrijft romans, essays en columns.

De jury vindt Maxim Februari een schrijver die een unieke plaats inneemt in de Nederlandse letteren. Zijn meest recente roman Klont(2017, Prometheus) is een kritisch en humoristisch meesterwerk dat op sublieme wijze uiteenlopende personages en verhaallijnen verbindt en tevens relevante overwegingen bevat over de dataficering van onze samenleving. De driejaarlijkse oeuvreprijs bedraagt € 10.000.

RATING

STEMMEN

HITS

1474

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE