Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

‘Niemand had er een vermoeden van wat er nog zou volgen op Geen gewoon Indisch meisje uit 1983, een boek dat door velen wordt gekoesterd,’ aldus de jury. ‘Bloems productiviteit, niet alleen als schrijver, is overweldigend. Niet alleen het recente en monumentale Indo uit 2020, dat iedereen moet lezen die is geïnteresseerd in het thema identiteit, is persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf het eerste boek geldt dit voor haar gehele oeuvre.’

Auteur, beeldend kunstenaar en filmmaker Marion Bloem schreef tijdens haar studie haar eerste kinderboeken. Met haar literaire romandebuut Geen gewoon Indisch meisje werd ze internationaal bekend. In 1993 ontving ze de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen en gedichten. 


Veel van haar werk is autobiografisch getoonzet, in recente jaren verschenen behalve Indo. Een persoonlijke geschiedenis over identiteit de romans Haar goede hand (2016), over haar moeder, en Een teken van leven (2018), over haar zus. 

De relatie tussen Indonesië, de voormalige kolonie Nederlands-Indië en Nederland is een belangrijk thema in al haar werk, ook in de documentaires. ‘Mijn generatie, de tweede generatie Indische Nederlanders, draagt Indische bagage, een rugzak door het Indische verdriet van onze ouders,’ zei Bloem in een interview met de Volkskrant. ‘Als kind zie je de pijn in hun gezichten, voel je dat er iets is. Hun geschiedenis, hun trauma’s zijn niet erkend. Dat komt natuurlijk ook doordat de versie van de geschiedenis zoals de Indische Nederlanders die zien, botste met die van de witte Nederlanders.’


Werk van Bloem werd vertaald in het Japans, Duits, Engels en Indonesisch. In januari 2023 verschijnt de roman Meisjes uit het dorp, waarmee Bloem het Meisjes-drieluik voltooit. 

Jury

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. 

Bron: https://literatuurmuseum.nl/nl/ontdek-en-beleef/archief/literatuurprijzen/constantijn-huygens-prijs/2022-marion-bloem

RATING

STEMMEN

HITS

110

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE