Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Elma Drayer wint de PrinsjesBoekenprijs 2020

PrinsjesBoekenprijs 2020Elma Drayer wint voor haar boek Witte schuld de PrinsjesBoekenprijs 2020. De andere genomineerden waren Marnix Krop, Wim Kok. Voor zijn mensen en Huib Modderkolk, Het is oorlog en niemand die het ziet.

In haar boek neemt Elma Drayer, columnist bij de Volkskrant, krachtig stelling tegen de wijze waarop in Nederland het identiteitsdebat wordt gevoerd.

‘Drayer gaat voorbij de makkelijke meningen maar geeft historische achtergronden en analyses waardoor er daadwerkelijk een beter inzicht en begrip ontstaat over het meest verhitte debat op dit moment in onze samenleving’, stelt de driekoppige jury van de achtste editie van de PrinsjesBoekenprijs onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) in het juryrapport.

‘Ze levert daarbij niet alleen een overzicht van argumenten maar levert ook kritiek op de wijze waarop het debat wordt gevoerd en maakt een reconstructie hoe de identiteitsdiscussie in Nederland zich heeft ontwikkeld. Dat alles wil echter niet zeggen dat ze neutraal blijft. Allerminst. Ze leeft zich in, reflecteert en neemt stelling. En soms schuurt dat maar het maakt haar meteen ook kwetsbaar en vormt daarmee zeker een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijk debat.’

Aan de PrinsjesBoekenprijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden. Jaarlijks wordt de PrinsjesBoekenprijs uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Dit jaar werden in totaal 54 boeken ingezonden.

De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het PrinsjesFestival, dat van 9-15 september in Den Haag gehouden wordt. Tijdens het Prinsjesfestival wordt de democratie gevierd.

Bron: https://www.atlascontact.nl/2020/09/11/prinsjesboekenprijs-naar-witte-schuld-van-elma-drayer/

RATING
STEMMEN
HITS

452

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive