Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Koen Caris wint Hebban Debuutprijs 2022

Redactie Schrijverspunt

De indrukwekkende debuutroman Stenen eten van Koen Caris won in de Chocoladefabriek in Gouda de Hebban Debuutprijs 2022. Deze prijs is de enige literaire juryprijhebbandebuut2022s van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De blij verraste Caris nam de award in ontvangst en een cheque van 1000 euro van sponsor Looplabb. Daarnaast wordt er een promotiecampagne voor het winnende debuut gestart op Hebban.nl ter waarde van 2500 euro.  

Juryrapport 

Een lezersjury bepaalde de shortlist van de Hebban Debuutprijs, waarna een eindjury van boekverkopers, bibliothecarissen en Hebban-recensenten Stenen eten verkoos tot beste debuut. Zij loven dit boek dat met kop en schouders boven de genomineerden uit stak: ‘[...] een prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk. ‘Stenen eten’ is pakkend geschreven in een eigentijdse en rauwe stijl. Koen Caris laat met zijn debuut zien een groot schrijver te zijn. Stenen eten is sinds de zomer van 2021 geliefd bij jong en oud en maakt kans op de prijs Beste boek voor Jongeren die op 16 september wordt uitgereikt.  

De andere genomineerden waren Aisha Dutrieux met Het leven noemen, Janke Reitsma met Niets ontgaat ons, Malou Holshuijsen met Zachtop lachen en Frouke Arns met De gelijktijdigheid der dingen. De Hebban Debuutprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2016 en richt zich vanaf deze editie uitsluitend op literaire fictie. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020) en Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021).  

Eindjury 

De eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022 bestaat uit Hebban-recensent Anne Oerlemans, Bibliotheek-directeur Erna Staal (Bibliotheek Gouda), boekverkopers Gerben de Bruijn (Post Scriptum, Schiedam), Laurie Vedder (Boekhandel Roodbeen, Nijkerk), Lianne Enkhuizen (The Base Bookspace), Marloes de Vree (Het Paard van Troje, Goes), Annette Jongen (Schiedams Boekhuis), Elianne Nijborg (Godert Walter, Groningen) en Monique Hurkmans (Kramer & Van Doorn, Zeist) en sponsor Maarten Kooijman (Looplabb Amsterdam). 

Looplabb  

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is voor drie jaar sponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en het leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. 

Bron: CPNB

RATING
STEMMEN
HITS

86

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief