Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2022

Beckman Prijs 2022Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1500,- . Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.
In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De keuze voor de lijst van 2022 was overweldigend groot, ongetwijfeld vanwege de Kinderboekenweek van 2020 die Geschiedenis als thema had. Door het grote aanbod van goede boeken is besloten de longlist uit te breiden tot dertien titels dit jaar. Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):
Fedor de Beer - Operatie Turtuga - Van Goor, september 2020
Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling - Leopold, augustus 2020
Arend van Dam - De droom van Amalia - Holkema & Warendorf, augustus 2021
Pieter Feller & Tiny Fisscher - Clara zet door - Droomvallei, juni 2020
Annet Huizing - Het Pungelhuis - Lemniscaat, juli 2020
Martine Letterie - Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog - Leopold, maart 2021
Joke van Leeuwen - Ik heet Reinier en mijn huis is afgebrand - Querido, juni 2020
Christine Linneweer - Altijd vluchten - Kluitman, augustus 2021
Elisabeth Mollema - De reis van Sofie Grossman - Volt, september 2020
Marlene Rebel - Leeuw met strepen - Billy Bones, juli 2020
Jan Paul Schutten - Het spook in Teylers huis - Rubinstein, november 2021
Jeska Verstegen - Ik zal je bewaren - Querido, maart 2020
Jacques Vriens - Jakob en de zeven gevaren - Van Holkema & Warendorf, september 2021
Uitreiking de Jonge Beckman  
Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury.
Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen via
zich opgeven vóór 1 juni 2022. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2022 krijgt iedereen bericht hierover.
De jonge juryleden lezen alle vijf de boeken van de shortlist en houden bij wat wel en niet aanspreekt in de boeken. Hiervoor ontvangen zij een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor de inspanningen krijgen de jongeren de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.
In juni maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.
Op zaterdag 17 september 2022 wordt zowel de Archeon Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in het Archeon aanwezig.
De Thea Beckman jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.
Bron: archeon.nl
RATING
STEMMEN
HITS

136

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief