Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Awater Poëzieprijs 2020Peter Verhelst wint Awater Poëzieprijs 2020

De dichtbundel Zon van dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst heeft de Awater Poëzieprijs 2020 gewonnen. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, Het Liegend Konijn, Poëziekranten Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Zonvan Peter Verhelst met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

‘Verhelsts lyriek is van een messcherpe sensualiteit en lichamelijkheid.’
‘Hij wijst op de gevaren van de taal wanneer ze een machtsinstrument wordt.’
‘Zinderende regels vol melancholie en hoop.’
‘Een complete bundel, meeslepend en overtuigend.’

Eerder werk van Peter Verhelst werd bekroond met o.a. de Jan Campert-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Bekijk hier de uitreiking van de prijs.


Lees hier de recensie van Zon door AnneMieke Vulkers uit editie 2020-1.
 

RATING

STEMMEN

HITS

659

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE